ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de maternitate si indemnizatie de crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarele intrebari:

Sunt insarcinata in 26 de saptamani si din 15 aprilie pot beneficia de concediu de maternitate.

1. De la 1 Aprilie 2014 se va schimba modalitatea de calcul a venitului pe perioada celor 126 de zile de concediu?
2.Se va lua in considerare venitul brut de pe ultimele 12 luni lucrate, sau cum se va proceda? Care este modalitatea de calcul?
3. Acum, obligativitatea este ca de la 30 de saptamani sa intri in prenatal? In 15 aprilie implinesc 30 de saptamani, dar medicul mi-a spus ca pot sa intru in prenatal daca doresc de la 1 mai. Salariul brut de la 1 februarie mi-a fost majorat si vreau sa aleg cea mai buna varianta, in situatia in care indemnizatia de crestere copil este influentata si de venitul lunar de pe perioada concediului prenatal.
4.Certificatul de concediu medical nu se va mai depune la angajator, ci direct la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate si cuantumul lunar al concediului de maternitate se va vira direct asiguratului?
5.Pe perioada celor 126 de zile se beneficiaza si de concediu de odihna, concediu de care pot beneficia inainte sa intru in prenatal?

Multumesc mult!

Adina Pacurar
 User  Adina Pacurar
a intrebat la 18 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ADINA PACURAR la 18 Mar. 2014
Este corect calculul zilelor de CO cuvenite pana la intrarea in crestere copil. Concediul il puteti efecuta si dupa revenirea din CIC, el se reporteaza, nu se pierde si nu sunteti obligata sa il efectuati imediat dupa cel de maternitate.

Referitor la calcul, regasiti un exemplu practic de calcul aici - http://legislatiamuncii.manager.ro/a/6583/baza-de-calcul-a-concediului-de-maternitate.html , cu precizarile pe care vi le-am scris anterior referitor la salariul mediu brut si contributia CAS. Formula de calcul a CAS individual ar fi 804 /nr zile lucratoare din luna x nr zile lucratoare de medical din luna x 10,5%, suma ce se scade din valoarea indemnizatiei medicale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Pacurar
 User Adina Pacurar
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Mar. 2014
Pentru am fi foarte clara modalitatea de calcul va rog sa ma ajutati cu un exemplu practic. Daca se iau in considerare ultimele 6 luni, sa presupunem ca salariul de incadrare a fost de 1400 lei pana in data de 1 februarie, iar de la 1 februarie a fost majorat la 2000 lei. Prima zi de concediu prenatal este 15 aprilie 2014. De ce suma de bani beneficiez pe perioada celor 126 de zile?

Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Pacurar
 User Adina Pacurar
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Mar. 2014
Referitor la punctul 5.....
Prin CIM beneficiez de 20 de zile de concediu de odihna / an.
In situatia in care concediul de maternitate (cele 126 de zile) se termina la finalul lunii august, beneficiez de concediu de odihna aferent perioadei 1.01.2014-31.08.2014, nu? Adica 20 zile / 12 X 8 = 13 zile. Aceste zile am dreptul sa le iau inainte de ai intra in prenatal, nu?

Multumesc mult pt raspuns
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Mar. 2014
Indemnizatia pentru concediul de maternitate va fi suportata integral din bani FNUASS, nu este impozabila iar singura contributie platita este cea pentru pensii - angajat (10,5%) si angajator (20,8%). Cea individuala se retine din indemnizatia de maternitate, calculul find facut pe baza a 35% din salariul mediu brut pe tara in valoare de 2298 de lei, raportat la numrul de zile lucratoare din luna pentru care se plateste si numarul se zile lucratoare de concediu medical, in aceeasi luni. Contributia angajatorulu, calculata pe acelasi principiu, se va plati separata, din bugetul angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Mar. 2014
1. Concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie este un concediu medical, acordat in baza OUG 158/2005 iar indemnizatia afereinta lui se calculeaza in baza veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare celei in care intrati in concediu, reprezentand 85% din baza de calcul. Nu sunt modificari in acest moment si nici nu sunt preconizate.

2. Vedeti raspunsul la intrebarea 1.

3. Concediul de maternitate se acorda in asa fel incat din totalul celor 126 de zile minim 42 sa reprezinte perioada de lauzie. Este conditie impusa de lege, fara ele pierdeti indemnizatia crestere copil iar angajatorul nu va poate primi la lucru mai devreme de cele 42 de zile, dupa ce nasteti, este conditie impusa de lege.

4. Certificatul medical se transmite angajatorului, la Casa de sanatate il depuneti doar daca nu mai sunteti angajata iar pierderea calitatii de aisgurat a avut la baza un motiv neimputabil dvs, nasterea survenind in maxim 9 luni de la acea data.

5. Nu puteti avea concediu de odihna pe perioada concediului de maternitate, sunt doua drepturi care prin lege nu se pot suprapune, cred ca exprimarea dvs nu este tocmai corecta. Concediul medical nu influenteaza durata celui de odihna cuvenit pentru anul in curs, pana la intrarea in crestere copil, lucru prevazut prin Directiva CE 2003/88 la art. 7.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu adriana iancu alexei delimart Viviana Serni violeta Georgescu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024