ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de maternitate vs concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Momentan sunt in concediu de maternitate, insa de curand am descoperit ca sunt bolnava de cancer si as vrea sa stiu daca pot intrerupe concediul de maternitate si pot bebeficia de concediu medical. De asemenea as vrea sa stiu si ce se intampla cu stimulentul de 500 lei care se acorda daca te intorci la serviciu mai devreme de implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Va multumesc!

Adaugata in: Concedii
Mirela Grigoras Baciu
 User  Mirela Grigoras Baciu
a intrebat la 07 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mirela Grigoras Baciu la 08 Nov. 2013
Nu imi dau seama din ce perspectiva este mai avantajoasa varianta concediului, financiar vorbind. Calculul se face pe baza ve niturilor din ultimele 6 luni anterioare celei in care intrati in medical, iar aceste venituri in cazul dvs sunt reprezentate de indemnizatia crestere copil din acest timp. Ar fi aceeasi suma in final, cuantumul indemnizatiei medicale fiind de 100% din baza de calcul mentionata.

Referitor la stimulent de insertie, nu ar trebui sa se suspende.
Suspendarea lui are la baza incetarea realizarii veniturilor impozabile. Or indemnizatia pentru incapactitate temporara de munca este inmpozabila.

Daca sunteti in concediu de pana la 2 ani, aveti grija si cand anume reveniti la munca pentru ca nu il puteti primi oricum. Revenirea trebuie sa aiba loc dupa ce copilul implineste un an, altfel nu aveti dreptul la stimulent in cazul reluarii activitatii mai devrme pentru CIC de pana la 2 ani. Iar in cazul unui CIC de pana la 1 an, sigur ca revenirea trebuie sa aiba loc inainte de aceasta varsta.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirela Grigoras Baciu
 User Mirela Grigoras Baciu
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Nov. 2013
va multumesc pentru raspuns! intr -adevar sunt in concediu de crestere copil, iar mai avantajos din punct de vedere financiar ar fi sa ma intorc la serviciu si apoi sa intru in concediu medical pentru neoplazie, dar ce se intampla cu cei 500 lei - stimulent care se acorda la intoarcerea la serviciu....in caz de concediu medical se suspenda?????
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Nov. 2013
ART. 13 - OUG 158/2005
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de
muncă este mai mare ?n cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
[...] b) un an, cu drept de prelungire p?nă la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, ?n intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, teritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, ?n funcţie de stadiul bolii; [...]

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. [...]

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile ?nainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa ?ntre ele, ?n funcţie de recomandarea
medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, ?n aşa fel ?nc?t durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice. [...]
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2013
Concediul de maternitate este tot concediu medical pentru sarcina si lauzie si se acorda in baza recomandarii medicale. Dupa finalizarea concediului de lauzie puteti intra in cel medical pentru incapacitate temporara de munca daca este necesar. Concediul de lauzie este obligatoriu in cazul in care indeplinti conditiile de acordare si vorbim de acelasi lucru, durata minima pe care ar trebui sa o efectuati fiind de 42 de zile.

Daca prin concediu de maternitate intelegeti de fapt concediu pentru crestere copil de pana la 2 ani, pe acesta il puteti intreupe doar la cerere si ulterior puteti intra in cel medical pentru neoplazie.

Concediul medical este de pana la un an in astfel de cazuri, cu posibilitatea prelungirii lui cu pana la 6 luni, cu acordul Comisie medicale a asigurarilor sociale de stat (Casa de pensii mai precis).

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion Gratiela Petrescu Ioana Popa alexei delimart Radu Anton George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024