ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna!

Lucrez la un penny market si as dori sa ma informez despre legalitatea unor actiuni ale conducerii.
Inspectoarea de zona a dat ordin sa se introduca in programul de lucru pentru fiecare angajat din concediu de odihna 1 sau 2 zile in fiecare luna. Asa nu mai apucam sa avem concedii deloc. Cum se poate asa ceva? Mi se pare revoltator si ilegal.
ITM-ul din oras a mai fost pe la noi, dar s-a facut ca ne intreaba si asta a facut si fata de sefii nostri.
Ce este de facut?

Adaugata in: Concedii Legelitate
Durugy Veronika
 User  Durugy Veronika
a intrebat la 09 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Apr. 2013
Nu prea este in regula, mai ales ca in Codul muncii este precizat ca din concediul de odihna anual, care poate fi acordat fractionat, o fractiune ar trebui sa fie de cel putin 10 zile lucratoare consecutive. In plus, programarea perioadelor de concediu se face prin negociere individuala sau colectiva si nu prin decizie unilaterala a angajatorului. Dat fiind faptul ca nici ITM nu isi indeplineste atributia in mod corect, fie mergeti mai sus la Inspectia Muncii fie actionati angajatorul in instanta ca sa va recuperati drepturile legale si contractuale.

Extras din Codul Muncii republicat:

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Art. 149
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024