ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La intrebarea pusa de un user daca se acorda concediul de odihna pentru persoanele cu cumul de functii pentru contractul individual de munca care nu e pentru norma de baza, ati dat urmatorul raspuns :

"Pentru fiecare contract de munca se negociaza si dreptul la concediul de munca indiferent daca este la angajatorul de baza sau prin cumul.Deci beneficiza de concediu de odihna.
Art.106 din Codul Muncii republicat .
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga ,in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile."

HOTARIRE nr. 250 din 8 mai 1992 Republicata zice asa:

ART. 3

(1) Salariatii care indeplinesc prin cumul, pe linga functia de baza, cu o norma intreaga, o alta functie, au dreptul la concediul de odihna platit numai de la unitatea in care au functia de baza. Unitatea in care salariatii cumuleaza le va acorda, la cerere, un concediu fara plata pentru zilele de concediu de odihna primite de la cealalta unitate.

(2) Salariatii care sint incadrati cu jumatate de norma la doua unitati au dreptul la concediu de odihna la ambele unitati, proportional cu timpul lucrat.

(3) Salariatii care cumuleaza, la unitati diferite, fractiuni de norma care depasesc o norma intreaga, isi aleg unitatile de la care beneficiaza de concediu de odihna, in asa fel incit drepturile cuvenite potrivit acestuia sa nu depaseasca pe cele cuvenite salariatilor incadrati cu o norma intreaga.

Daca un salariat lucreaza in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga la o institutie unde are si norma de baza,si mai lucreaza la o alta institutie cu 1/2 norma,la institutia unde lucreaza cu 1/2 norma mai beneficiaza de concediu de odihna?Pentru ca daca mai beneficiaza de concediu de odihna el depaseste drepturile salariatilor cu norma intreaga asa cum prevede art.106,alin.(1) din codul muncii republicat si H.G nr.250/1992,art.3,alin.(3),desi logic mie mi se pare corect sa beneficieze de concediu de odihna si pentru contractul individual de munca cu timp partial,pentru ca oricum avand salariul si pentru 1/2 norma,el depaseste drepturile salariale cuvenite unui salariat cu norma intreaga,deoarece el are si norma intreaga si 1/2 norma.Plus de asta lucreaza in plus fata de un salariat care are numai norma intreaga si conform Codului muncii concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat,iar un salariat cu norma intreaga si 1/2 norma,ca si timp lucreaza mai mult decat un salariat doar cu norma intreaga.

Elisabeta Manoiu
 User  Elisabeta Manoiu
a intrebat la 16 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Iul. 2012
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Iul. 2012
OUG 250/1992 republicata se refera la concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, si nu in cazul tuturor salariatilor. Din pacate angajatii din sistemul bugetar se supun unor reguli speciale si in functie de specificul unitatii in care lucreaza. Concediu de odihna platit de regula inseamna acordarea unei indemnizatii de concediu salariatului, ceea ce in mediul privat nu prea se practica. Mai mult, bugetul de stat este altfel alocat si gestionat fata de cel al unei companii private. Este vorba de existenta mai multor contracte in unitati diferite, toate platite din bugetul de stat, si nu de mai multe contracte incheiate cu acelasti angajator. In plus, daca sunt 2 contracte incheiate cu acelasi angajator, si in care figureaza concediu de odihna conform legii, acestea se vor acorda simultant, altfel se considera ca scopul concediului de odihna de refacere a energiei de lucru a salariatului nu este atins.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024