ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu de odihna in weekend in cazul unitatii cu flux continuu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

O companie de productie care lucreaza in program special " flux continuu" (cu foc continuu), respectiv 12 zile (cate 4 zile in schimburile 1,2,3 ) urmate de 4 zile libere. In situatia in care angajatul solicita efectuarea a 2 zile de concediu de odihna in zilele de sambata si duminica, zile in care conform programului de lucru acesta trebuia sa fie prezent la servici.
Care este modalitatea corecta de tratare a acestui caz d.p.d.v. al salarizarii ?
Se poate plati indemnizatia de concediu de odihna ?

Va multumesc

Monica Matei
 User  Monica Matei
a intrebat la 10 Feb. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Getuza Elena Toma
 User Getuza Elena Toma
a raspuns la intrebare la 16 Sep. 2015
Daca activitatea pe care o relatati se desfasoara in mod continuu cu 12 zile lucrate consecutiv si patru zile libere consecutiv, SE INCALCA LEGISLATIA IN VIGOARE, in principal articolele enumerate mai jos.
ORICUM, programul de lucru in schimburi trebuie sa fie detaliat in Regulamentul intern, obligatoriu pentru fiecare angajator, conform articolelor din Titlul XI- Raspunderea juridica/ Capitolul I, numerotate de la 241 la 246.
Perioada de lucru pe care o relatati ESTE ACCEPTATA CA EXCEPTIE, de maximum 14 zile calendaristice lucrate continu urmate de numarul zilelor consecutive de repaus saptamanal neefectuate, dar cumulate consecutiv, SI NUMAI CU AVIZUL INSPECTORATULUI DE MUNCA SI CU ACORDUL SINDICATULUI/ reprezentantilor salariatilor!!

ATENTIE si la raspunderea contraventionala ceruta de art.260(1): "Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte: ... lit.d). stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, cu amenda de la 2000 lei la 5000 lei;....... lit j). nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal cu amenda de la 1500 lei la 3000 lei;".

Atentie! Modificarea art. 137. (1) prin care repausul saptamanal nu mai este definit prin 2 zile consecutive ci prin 48 de ore consecutive(de regula sambata si duminica, sau in oricare alte doua zile consecutive enumerate de regulamentul intern al societatii pentru fiecare schimb, CUM AR TREBUI in cazul dvs.) nu exclude repausul zilnic de dupa activitatea unei perioade de lucru... S-a dorit aceasta nuantare pentru ca angajatorii care in mod curent cheama salariatii la lucru si in a 6-a zi sa isi organizeze altfel timpul de lucru sau schema de personal, fara sa mai abuzeze de continutul art. 120. (1):" Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.". Durata normala a timpului de lucru saptamanal fiind de 40 ore, tot ceea ce se depaseste se aduna in orele suplimentare zilei/ zilelor normale de lucru si nu dintr-una sau doua din cele consecutive, de repaus!

Articolele codului muncii ce nu pareau respectate la adresarea intrebarii, in februarie 2015, sunt urmatoarele: 113, 114, 115, 119, 120, 125, 127, 129, 132, 137, 144, 146, 148, 149, 150.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Feb. 2015
Codul muncii Art. 145. [durata concediului de odihna]
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Monica Matei
 User Monica Matei
a raspuns userului adriana iancu la 12 Feb. 2015
Multumesc

Imi puteti oferi mai multe detalii (trimiteri catre legislatie)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 10 Feb. 2015
Nu este posibil, durata concediului de odihna are in vedere zilele lucratoare.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu Marius Ion alexei delimart George Andreescu G Stancu Radu Anton