ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de odihna neacordat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
sunt angajat la firma T, perioada nedeterminata, de aproape 3 ani.
In aceasta perioada nu mi-au fost acordate decat maxim 10 zile pe an (din cele 21 legale).
In situatia in care am solicitat cateva zile libere am primit urmatorul raspuns: "daca maine nu vii poti sa nu mai vii deloc".
Nici plata acestor zile de concediu nu a existat.
Va cer un sfat: ce as putea sa fac?

Multumesc!

Adaugata in: Concedii
Ionut Tanase
 User  Ionut Tanase
a intrebat la 23 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Iul. 2013
Plata zilelor de concediu neefectuate nu este posibila decat in cazul incetarii raportului de munca si pentru zilele ramase neefectuate. Puteti sesiza ITM pentru sanctionarea angajatorului si depune o actiune in instanta pentru a va recupera drepturile neprimite la timp. Angajatorul nu va poate da un astfel de respuns si nici nu are voie sa va refuze concediul decat daca intervin situatii obiective (suspendari pentru CFP sau crestere copil, urgente, forta majora etc.) Altfel el este obligat prin lege sa acorde concediul de odihna salariatului. Refuzul lui repetat va da dreptul sa il actionati in instanta.

Extras din Codul muncii republicat - legea 53/2003 :

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 171
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.





Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024