ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu de odihna versus concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


BUna ziua.

Avem un salariat care 1 an intreg a stat in concediu medical, contractul individual de munca incetandu-i acum pentru ca s-a pensionat pe caz de boala. De asemenea mai are un rest de concediu de odihna de anul trecut, vreo 7 zile.
Sunt eu obligat sa ii platesc concediul de odihna pentru anul asta si pentru anul anterior?

Multumesc.

Adaugata in: Concedii
Mariana Monica Bia
 User  Mariana Monica Bia
a intrebat la 12 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Nov. 2014
Da.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului adriana iancu la 13 Nov. 2014
Buna dimineatza.

Asta inseamna ca daca ii inceteaza contractul ca urmare pensionarii trebuie sa ii platesc concediul neuzat ca urmare a concediului medical?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Nov. 2014
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru trebuie interpretat ?n sensul că nu se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale potrivit cărora un lucrător aflat ?n concediu medical nu are dreptul la un concediu anual plătit efectuat ?ntr‑o perioadă de concediu medical.
2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat ?n sensul că se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale care prevăd că dreptul la concediul anual plătit se stinge la expirarea perioadei de referinţă şi/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul naţional chiar şi ?n cazul ?n care lucrătorul s‑a aflat ?n concediu medical ?n toată perioada de referinţă sau ?ntr‑o parte din aceasta şi incapacitatea sa de muncă a continuat p?nă la ?ncetarea raportului său de muncă, motiv pentru care nu a putut să ?şi exercite dreptul la concediul anual plătit.
3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat ?n sensul că se opune unor dispoziţii sau unor practici naţionale care prevăd că, la ?ncetarea raportului de muncă, nu se acordă nicio indemnizaţie pentru concediul anual plătit neefectuat lucrătorului care s‑a aflat ?n concediu medical ?n toată perioada de referinţă sau ?ntr‑o parte din aceasta şi/sau ?n toată perioada de report sau ?ntr‑o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut să ?şi exercite dreptul la concediul anual plătit. Pentru calculul indemnizaţiei menţionate, remuneraţia obişnuită a lucrătorului, care este cea care trebuie menţinută ?n perioada de repaus ce corespunde concediului anual plătit, este de asemenea determinantă.
In concluzie,indiferent care ar fi numarul de zile de concediu medical avute de salariat pe perioada unui an calendaristic, perioada in care a fost ?n concediu medical nu se va scadea din perioada de referinta la calculul concediului de odihna. Chiar daca salariatul a fost ?n concediu medical tot anul, la intoarcere el va avea dreptul la cele cel putin 20 de zile de concediu de odihna.
Hotararea data de Curtea Europeana primeaza in fata Codului Muncii.


Alte intrebari despre Concedii