ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu de paternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Va rog frumos sa-mi spuneti daca in cazul in care copilul se naste in 2 iulie, iar contractul de munca al tatalui expira in 4 iulie (are ultimele 12 luni lucrate), care este modalitatea de calcul a indemnizatiei daca luna iulie trebuie sa fie completa sau tatal trebuie sa-si prelungeasca contractul de munca sau sa intre in somaj? Dar daca copilul se naste dupa data de 4 iulie care sunt pasii pe care trebuie sa-i indeplineasca tatal?
Daca mama, desi lucreaza, nu intra in concediu de crestere copil, renunta la concediul de lauzie, tatal de cand poate beneficia de concediul de crestere a copilului?
Va multumesc frumos.



Adaugata in: Concedii
Luminita Fisic
 User  Luminita Fisic
a intrebat la 10 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Iun. 2012
Nu exista concediu de paternitate, ci concediu paternal sau pentru crestere copil. Primul se acorda pentru o perioada de 5 zile lucratoare de la nasterea copilului, in 8 saptmani de la nasterea copilului. Daca tatal are un curs de puericultura absolvit, concediul maternal i se majoreaza cu 10 zile lucratoare, drept de care beneficiaza insa o singura data.

Concediul crestere copil, pe de alta parte, se poate acorda oricaruia dintre parinti, daca acesta indeplineste conditiile stagiului minim de cotizare de 12 luni anterioare nasterii copilului. Cu alte cuvinte, in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, persoana care solicita acordarea concediului de crestere copil insotit de plata indemniziei trebuie sa realizeze venituri profesionale sau din activitati agricole, supuse impozitului pe venit. La stabilirea stagiului se iau in considerare si perioade asimilate stagiului, conform OUG 111/2010 actualizata. Indemnizatia se calculeaza in baza veniturilor nete realizate in intervalul de timp mentionat. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta 75% din media tuturor veniturilor nete din ultimele 12 luni, pentru care s-a platit impozit, fara depasirea limitelor prevazute de lege.

Referitor la concediul de maternitate - sarcina si lauzie - daca mama nu lucreaza, atunci ea nu indeplineste conditiile de acordare a concediului de lauzie, nefiind platita contributia pentru acesta, cea de 0,85% pentru concedii si indemnizatii prevazuta de OUG 158/2005 actualizata. In aceasta situatie, tatal poate solicita acordarea concediului imediat dupa nasterea copilului.

In situatia in care copilul se naste dupa data de 4 iulie, data la care contractul de munca inceteaza, solutia pentru a asigura continuitatea stagiului de cotizare este ca tatal sa depuna imediat dosarul pentru indemnizatia de somaj. Chiar daca nasterea copilului va avea loc pana la acordarea indemnizatiei, el va figura ca persoana inregistrata la Agentia de ocupare a fortei de munca, pentru plata somajului. Insa este bine sa aveti in vedere ca indemnizatia pentru somaj se acorda daca aveti un stagiu minim de cotizare la sistemul de asigurari de somaj de 12 luni in ultimele 24.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu adriana iancu Marius Ion Gratiela Petrescu alexei delimart Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024