ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu de studii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, spuneti-mi, va rog, daca pot sa imi iau concediu de studii, avand in vedere ca sunt angajat de 2 ani si ceva la locul actual de munca pe o perioada nedeterminata, daca pot sa imi iau care este durata concediului? Se plateste? Si ce articol este ?
Multumesc,
O zi buna

Stoian Dorin
 User  Stoian Dorin
a intrebat la 06 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Mai. 2012
Scuze, am strecurat niste greseli si doresc sa le corectez. Faceam trimitere in raspunsul dat la Ordonanta nr 129 din 2000 si HG 522 DIN 2003 privind formarea profesionala a adultilor.Potrivit acestei ordonante, angajatorii pot sustine cheltuieli cu calificarea si reconversia muncitorilor,pot sustine cheltuieli de formare profesionala cum ar fi initierea, perfectionarea, specializarea dar nu pot sustine cheltuieli pentru master, studii postuniversitare, studii superioare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Mai. 2012
Concediul pentru studii poate fi acordat cu sau fara plata. Cel fara plata intr-adevar se acorda la solicitarea salariatului, de altfel am redat continutul legii. Insa concediul pentru studii poate fi acordat si cu plata, mai ales in situatiile in care angajatorul nu asigura astfel de studii. Daca salariatul solicita fara plata atunci da, nu se platesc drepturile salariale.

Nu imi dau seama ce legatura are OUG 20/2000 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar cu subiectul in cauza. La fel, OUG 522 / 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale.

Cat despre OUG 129/2000 se refera la formarea profesionala a adultilor.

Contractul de ucenicie este reglementat de Legea 279/2005 cu modficarile si completarile ulterioare.

Referitor la studiile platite de angajator, acesta poate plati cursuri sau chiar studii ale salariatului, legea nu ii interzice acest lucru. Sunt multe situatii in care studiile salariatului sunt suportate, din punct de vedere al costurilor, de catre angajator, finalizarea lor fiind si in interesul companiei, conforme cu postul ocupat de respectivul salariat. Formarea profesionala nu este o prevedere exclusiv adresata contractului de ucenicie.

In plus, Codul muncii prevede:

Art. 193
Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
a participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara ori din strainatate;
b stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
c stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
d ucenicie organizata la locul de munca;
e formare individualizata;
f alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.

Art. 194
1 Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
2 Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. 1, se suporta de catre angajatori.

Art. 196
1 Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
2 Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Mai. 2012
Concediu fara plata pentru studii este concediu in interes personal, suspenda contractul individual de munca, nu se acorda drepturi salariale, nu curge stagiul de cotizare la pensii, sanatate, somaj, etc. Agajatorii nu pot califica personalul angajat pe cheltuiala lor, decat in situatiile prevazute de Ordonanta 20 din 2000 si in cazul contractelor de ucenicie. Daca ar face-o, atunci este tratata cheltuiala respectiva ca un avantaj care se acorda salariatului si suma ar trebui impozitata. Oricum cheltuiala nu ar fi deductibila.
Formarea profesionala, asa cum aminteam, este reglementata de ORDONANTA DE URGENTA 20 DIN 2000 si HG 522 DIN 2002.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Mai. 2012
Scuze , este vorba de Ordonanta 129 din 2000
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mai. 2012
Din punct de vedere legal, da, puteti. Insa trebuie sa agreati cu angajatorul perioada, el este cel care stabileste perioada pentru care va poate acorda concediu de studii, prin contractul colectiv sau prin regulamentul intern. De regula acest tip de concediu nu se acorda pentru mai mult de un an, insa perioada maxima de acordare este stabilita la nivelul fiecari angajator, in functie de nevoile companiei. Perioada concediului de studii nu va afecteaza drepturile salariale prevazute in contractul de munca si nici perioada concediului de odihna. Este astfel platita. Poate fi si fara plata, depinde cum agreati cu angajatorul, cat timp este el dispus sa acorde concediu pentru formare profesionala si cat aveti de fapt nevoie. Cererea dvs. poate fi si respinsa, insa numai daca absenta dvs. din unitate ar prejudicia activitatea sau daca angajatorul nu va poate acorda atunci perioada solicitata.

Codul muncii republicat Legea 53/2003 modificata prin legea 40/2011:

Sectiunea 2 - Concediile pentru formare profesionala

Art. 154
1 Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.
2 Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.

Art. 155
1 Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
2 Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156
1 Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
2 Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. 1.

Art. 157
1 In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
2 In situatia prevazuta la alin. 1 indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
3 Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. 1 se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. 1.

Art. 158
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.



Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024