ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu maternitate PFA


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Persoana fizica autorizata, aflata in concediu pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani pana in luna ianuarie 2011, din luna februarie 2011 a inceput activitatea profesionala, fara insa a cotiza la casa de asigurari de sanatate cu 0.85%. Naste al doilea copil in luna noiembrie 2011. Beneficiaza sau nu de indemnizatie de maternitate in baza dispozitiilor art.7 din OUG 158/2005 care prevede ca "Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art.2 alin.1 lit a-d este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical" iar art. 8 prevede ca "Stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, prevazut la art.7, se constituie din insumarea perioadelor:
...alin.3.:Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari de sanatatesi perioadele in care asiguratul ... c a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani..."
Dispozitiile art.12 din Ordinul 60/2006 sunt in acelasi sens.
Asadar, pentru acordarea indemnizatiilor prevazute la art.2 lit a-d, deci si a concediului medical si indemnizatiei de maternitate, trebuie efectuat un stagiu de cotizare de cel putin o luna in cele 12 luni anterioare lunii pentru care asiguratul s-a aflat in concediu medical. Stagiul de cotizare se compune si din lunile in care asiguratul s-a aflat in concediu pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani.
Din cele 12 luni anterioare intrarii in concediu medical a persoanei in cauzarespectiv lunile noiembrie 2010-octombrie 2011 aceasta a realizat, potrivit art..8 alin.3 lit.c un stagiu de cotizare de 3 luni noiembrie 2010, decembrie 2010, ianuarie 2011, perioada in care s-a aflat in concediu pentru ingrijirea primului copil.

Este indreptatita la indemnizatie de maternitate? Daca da si sper sa dati acest raspuns care este baza de calcul eu cred ca venitul realizat in cele 6 luni anterioare intrarii in condeciu medical - art.10 din OUG 158?2005 si nu indemnizatia de crestere copil

Adaugata in: Concedii
Nana Tat
 User  Nana Tat
a intrebat la 26 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nana Tat
 User Nana Tat
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Mar. 2012
In concluzie, date fiind cele 3 luni de perioada de concediu pentru ingrijirea copilului care se asimileaza stagiului de cotizare, persoana in cauza este indreptatita la indemnizatie de concediu de maternitate pentru ca plata retroactiva nu stiu daca o primeste CAS?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Mar. 2012
Concediul de crestere copil este asimilat prin lege stagiului de cotizare la sistemului de sanatate, astfel ca pentru acesta perioada nu este necesar sa platiti cotizatie CASS. Contributia de 0.85% o puteti plati retroactiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Mar. 2012
In baza de calcul pentru concediul de maternitate, cele 6 luni respectiv, poate intra si o parte din perioada in care ati fost in concediu crestere copil si deci se ia in calcul si indemnizatia pentru crestere copil. Astfel daca din 6 luni, 2 ati fost in concediu crestere copil si 4 ati obtinut venituri profesionale pentru care ati platit cotizatiile aferente, se iau in calcul ambele tipuri de venituri.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024