ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu maternitate si crestere copil PFA


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt PFA si anul acesta voi avea un copil. Am inteles ca durata concediului de maternitate este de 126 zile si poate fi acordat inainte si dupa nastere si pentru aceasta va trebui sa inchei la casa de asigurari de sanatate o declaratie.
Ce nu imi este clar este partea cu concediu de crestere copil si indemnizatia aferenta. Este valabila si la PFA obtiune aceea de 1 an sau 2. Cum se calculeaza indemnizatia pentru PFA? Cei de la Casa de Sanatate mi-au zis ca pentru acest concediu si indemnizatie trebuie sa ma adresez la Casa Judeteana de Pensii, este corect ce mi-a spus ei.

Multumesc

Adaugata in: Concedii
Vasi Bin
 User  Vasi Bin
a intrebat la 27 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului vasi bin la 27 Mar. 2012
Daca pe perioada concediului crestere copil incasati venituri profesionale impozabile indemnizatia se va suspenda automat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasi Bin
 User Vasi Bin
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mar. 2012
Multumesc, as dori sa mai stiu in cazul in care in perioada in care ma aflu in concediu de crestere copil imi mai apar venituri valoarea acestora insa nu depaseste 10 % din valoarea celor de acum, voi putea ramane in continuare in concediu de crestere copil si voi putea primi indemnizatia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Mar. 2012
Mergeti la Primaria de care apartineti sau la Directia de Asistenta Sociala. Casa de pensii nu are nici o legatura cu acordarea indemnizatiei pentru crestere copil.

Se poate opta si in cazul PFA pentru concediu de 1 an sau 2, da. Pentru a putea beneficia de indemnizatie crestere copil trebuie sa indepliniti conditiile stagiului de cotizare de minim 12 luni anterior nasterii copilului, timp in care sa fi realizat venituri supuse impozitului. Indemnizatia se calculeaza pe baza mediei veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, asupra careia se aplica un procent 75%. Indemnizatia este insa plafonata, astfel ca pentru concediu de 1 an puteti beneficia de indemnizatie cuprinsa intre 600 si 3400 lei iar daca optati pentru un concediu de 2 ani indemnizatia se va acorda in intervalul 600 - 1200 de lei pe luna, in functie de veniturile realizate.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024