ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care este baza de calcul concediu medical pentru un angajat care are stagiul de cotizare de doua luni de zile cum i se calculeaza concediul. Multumesc.

Adaugata in: Concedii
Lenuta Todasca
 User  Lenuta Todasca
a intrebat la 23 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Feb. 2014
Baza legala de acordare a concediului medical este aceeasi, indiferent de durata stagiului de cotizare, si anume OUG 158/2005. Stagiul minim de cotizare pentru conceidul medical este de 1 luna de zile in ultimele 12 luni anterioare celei in care salariatul intra in medical. Exceptie fac doar concediul pentru risc maternal, cat si cel pentru neoplazii, SIDA, urgente medico-chirurgicale, in cazul carora nu este necesara existenta unui stagiu minim.

Calculul indemnizatiei se face pe baza veniturilor realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul si care au stat la baza realizarii stagiului de cotizare. Daca cele doua luni se regasesc in ultimele 6 calculul se face doar pe baza lor, si se raporteaza la 2 luni si nu la 6. Modalitatea in care se calculeaza concediul medicla o regasiti in normele de aplicare a Ordonantei mentionate, aprobate prin Ordinul 60/32/2006.

Exemplul nr. 1 - Extras din Ordin.
- lei -
___________________________________________
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20
___________________________________________
?n acest caz, media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport ?ntre suma veniturilor realizate ?n lunile 3, 4, 5 şi 6, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numărul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia ?n această perioadă.

Ordinul il regasiti pe site-ul Casei de Sanatate, impreuna cu OUG 158/2005 - http://www.cnas.ro/legislatie/concedii-si-indemnizatii-medicale

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Radu Anton G Stancu alexei delimart George Andreescu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024