ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un somer a fost internat intr-un spital si a ridicat concediul medical pe perioada internarii pe care nu l-a depus la somaj, deci acest concediu medical nu a fost platit, el beneficiind pe perioada internarii si de concediul medical de somaj. De asemenea, la Casa de Asigurari de sanatate acest concediu medical apare inregistrat. Acest somer a si pierdut concediul medical care i s-a eliberat. Casa de Asigurari de Sanatate a trimis adresa catre spitalul care l-a eliberat sa solutioneze problema, desi eu cred ca e problema somerului. Ce se poate face in acest caz?

Elisabeta Manoiu
 User  Elisabeta Manoiu
a intrebat la 22 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Sep. 2012
Multumesc pentru raspuns, dar nu asta am intrebat eu. Problema ridicata de mine nu a fost aceea ca medicalul i-a fost justificat sau nu refuzat la plata. Nu aveau ce sa refuze pentru ca somerul nu a instiintat agentia pentru ocuparea fortei de munca. In ceea ce priveste obligatia somerului de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca, acesta ori nu a vrut, ori nu a stiut. Cert este ca aspecte nu mai conteaza acum, nu mai au nici o relevanta pentru ca fapta e deja consumata. Somerul a pierdut si certificatul medical. Se mai poate face ceva in acest caz? Daca un somer e obligat sa instiinteze agentia pentru ocuparea fortei de munca in caz de incapacitatea temporara de munca, inseamna ca avem de-a face cu doua aspecte:
- ori ii imputa suma pe perioada concediului medical, suma de bani pe care a incasat-o normal fiind in somaj, pentru ca asa se poate interpreta textul de lege, ca prin instiintare era obligat sa il introduca si la plata;
- ori beneficiaza de somaj pe perioada concediului medical pentru ca in lege scrie ca e obligat sa instiinteze agentia de ocupare a fortei de munca, nu sa introduca certificatul medical la plata. Certificatul medical nu ii este necesar pentru a acoperi zile lipsite de la serviciu ca in cazul salariatilor si putea sa nici nu isi ridice certificatul medical, nu e obligatoriu sa ti se elibereze certificat medical daca esti internat.
Intrebarea mea e: Somerul era obligat sa isi introduca certificatul medical la plata?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2012
Referitor la art.88 lit.f din normele de aplicare a OUG 158 din 2005, angajatorul poate refuza la plata certificatul medical al angajatului daca acesta cu acest ultim certificat medical adus face 90 de zile de concediu medical?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Sep. 2012
ART. 88 din normele de aplicare a OUG 158 din 2005
In intelesul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
a) nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
b) neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
e) acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
g) amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care
constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
h) alte situatii similare temeinic fundamentate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Sep. 2012
Problema care se pune este ce face somerul in cazul asta? De declarat oricum nu a declarat la somaj concediul medical, nu a anuntat somajul ca e in concediu medical. Si a mai pierdut si formularul tipizat de concediu medical, iar concediul medical nu i-a fost platit.
Ce se poate face? Se mai poate introduce concediul medical la plata? Se poate anula concediul medical? Dar declaratie pe propria raspundere ca l-a pierdut?
De beneficiat putea sa beneficieze de internare, fara sa isi ridice concediul medical. Adica ii spunea medicului sa nu ii elibereze certificat medical, numai ca el a ridicat certificatul medical si nu l-a depus la somaj si apare cu el la Casa de Asigurari de Sanatate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 22 Sep. 2012
1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e).
Legea 76 2002 actualizata prin:

Da, salariatul a pierdut dreptul la plata concediului medical pentru ca nu a informat agentia asa cum se prevede la art 41 litera e din Legea 76 din 2002.Pe perioada concediului medical va beneficia de indemnizatie de somaj

Plata somajului se suspenda in cazul concediilor medicale daca se respecta procedura de la art 41 litera e, nerespectandu-se agentia nu-i va lua in plata concediul medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 22 Sep. 2012
Art. 41 din Legea 76 din 2002 actualizata

(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. in situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.


Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu George Andreescu adriana iancu G Stancu Viviana Serni Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024