ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu medical vs concediu de risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Spuneti-mi, va rog, ce este mai rentabil si ca numar de zile si ca baza de calcul? Concediul medical pentru risc de avort sau concediul de risc maternal? Am citit numeroase pareri care mai de care, dar doresc o parere avizata.
Care imi afecteaza in mod favorabil indemnizatia de crestere si ingrijire copil din cele 2?

Multumesc!

Adaugata in: Concedii
Cornelia Spiridon
 User  Cornelia Spiridon
a intrebat la 11 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Trusca
 User Alina Trusca
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Mai. 2013
Norma de care aminti este in aplicarea alin 2, iar impozitarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara este prevazuta la alin 1 si nu conteaza daca este platita de angajator sau din FNUASS fiind impozabila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Apr. 2013
Norma de aplicare explica destul de clar ca in veniturile de natura salariala intra indemnizatia medicala suportata de angajator, si nu toata indemnizatia. Vedeti ca va autocontraziceti in raspusuri. In alte spete ati sustinut ca nu este impozabila aceasta forma de venit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Apr. 2013
Indemnizatia de concediu medical este impozabila indiferent de sursa de sustinere a acestei cheltuieli.In Codul fiscal sunt prevazute ca indemnizatii scutite de impozit riscul maternal. maternitatea si ingrijirea copilului bolnav pana la 7 ani, respectiv 18 ani pentru copil cu handicap.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Eugenia Cremanaru la 15 Apr. 2013
De acord cu ce spneti. Totusi:

ART. 43 Cotele de impozitare
(1) Cota de impozit este de 16% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
b) salarii;

ART. 55 al.2 - Normele de aplicare
67. Veniturile de natură salarială prevăzute la art. 55 din Codul fiscal, denumite ?n continuare venituri din salarii, sunt venituri din activităţi dependente, dacă sunt ?ndeplinite următoarele criterii:

- plătitorul de venituri de natură salarială suportă cheltuielile de deplasare ?n interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare ?n ţară şi ?n străinătate, şi alte cheltuieli de această natură, precum şi indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă suportate de angajator potrivit legii.

Or angajatorul nu suporta integral indemnizatia, ci numai primele 5 sau 3 zile de concediul initial, in functie de caz.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Eugenia Cremanaru
 User Eugenia Cremanaru
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Apr. 2013
Mare atentie: vedeti art. 41 si art. 42 cu normele de aplicare din Codul Fiscal, referitor la veniturile impozabile si neimpozabile. Pentru cod 01 (boala obisnuita) impozitul se aplica indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, indiferent daca aceasta este suportata de catre angajator sau de catre FNUASS.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Apr. 2013
Atentie cu transmiteti informatia: se plateste impozit doar pentru numarul de zile de medical suportate de angajator, si anume pentru primele 5 zile din concediul initial.

Am precizat deja ca indemnizatia crestere copil se acorda in functie de veniturile nete.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 12 Apr. 2013
Riscul maternal nu se impoziteaza in timp ce indemnizatia pentru concediul medical pentru boala obisnuita se impoziteaza.Indemnizatia crestere copil se acorda in fuinctie de veniturile nete.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Apr. 2013
Eminenta de avort este incadrata ca boala obisnutia. Concediul de risc maternal se acorda in baza unui raport de evaluare a riscrurilor intocmit de medicul de medicina muncii impreuna cu angajatorul si din care sa reiasa ca intr-adevar conditiile de lucru prezinta riscuri pentru sanatatea salariatei sau a fatului. Pe baza acestui raport medicul de familie va acroda concediul de risc maternal.

Durata concediului de incapacitate temporara de munca (boala obisnuita) poate ajunge la 183 de zile anual. Dar incepand din cea de-a 91 zi prelunigirea se face cu acordul Comisiei medicale de asigurari sociale. Concediul de risc maternal, pe de alta parte, este de maxim 120 de zile calendaristice si se acorda de catre medicul de familie, pe baza acelui raport de care am mentionat, fara a fi necesara prezentarea la Comisie.

Baza de calcul este aceeasi pentru ambele tipuri de concediu medical, la fel si cuantumul indemnizatiei: 75% din media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul medical.

Pentru concediul medical pentru boala obisnuita este necesar un stagiu minim de cotizare de o luna (22 de zile lucratoare) in ultimele 12 luni, in timp ce pentru concediul de risc maternal nu este necesar un stagiu de cotizare.

Concediul de risc maternal este suportat integral de FNUASS, cel pentru incapacitate temporara de munca nu, primele 5 zile fiind suportate de angajator din bugetul propriu.

Si una si cealalat pot intra in calculul indemnizatiei pentru crestere copil. Inaitne de nastere aveti dreptul si la 83 de zile concediu de materniatate prenatal, pentru care indemnizatia este de 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul. Si acest concediu intra in calculul indemnizatiei pentru crestere copil, daca il solicitati. Puteti lua tot concediul de maternitate dupa ce nasteti daca doriti, minimul de lauzie este de 42 de zile.

In functie de durata fiecarui tip de concediu va puteti da seama care va avanatajeaza sau nu la calculul indmenizatiei, pentru ca indemnizatia crestere copil reprezinta 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024