ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul in care un angajat a avut 9 luni de concediu medical iar din dreptul lui de concediu de odihna nu a uzat nici o zi. Vreau sa stiu daca este afectat concediu de odihna .

Adaugata in: Concedii
Cristina Ciapraz
 User  Cristina Ciapraz
a intrebat la 22 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului dea72cd dea72cd la 04 Ian. 2012
Din nou revin cu o precizare pe care am facut-o in nenumarare randuri. Concediul de odihna se acorda asa cum prevede Codul Muncii, proportional cu activitatea prestata efectiv. Concediu medical prelingit, de exemplu de o luna de zile, poate afecta CO, acea luna reprezentand perioada nelucrata. Nu este vorba de concediile medicale scurte, ci de cele prelungite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dea72cd Dea72cd
 User Dea72cd Dea72cd
a raspuns la intrebare la 23 Dec. 2011
In speranta ca veti clarifica problema dvs. va supun atentiei un articol postat pe site de catre altcineva:

Concediul de odihna este afectat de Concediul medical efectuat deja?


Inainte de aparitia Legii 40/2011 , potrivit art. 140 alin. 2 din Codul muncii , durata efectiva a concediului de odihna anual se stabilea prin contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Incepand cu data de 1 mai 2011, art. 140 alin. 2 din Codul muncii asa cum a fost modificat prin Legea 40/2011 prevede ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Ce reprezinta respectarea legii?

In data de 20 ianuarie 2009, Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotararea, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:

1 Articolul 7 alineatul 1 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2 Articolul 7 alineatul 1 din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s-a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3 Articolul 7 alineatul 2 din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s-a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.

Articolul 1 din Directiva 2003/88 a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru prevede urmatoarele:

Obiectul si domeniul de aplicare
1 Prezenta directiva stabileste cerinte minime de securitate si sanatate pentru organizarea timpului de lucru.
2 Prezenta directiva se aplica:
a perioadelor minime de [ ] concediu anual [ ]


Articolul 7 din aceasta directiva este formulat dupa cum urmeaza:

Articolul 7 Concediul anual

1 Statele membre iau masurile necesare pentru ca orice lucrator sa beneficieze de un concediu anual platit de cel putin patru saptamani in conformitate cu conditiile de obtinere si de acordare a concediilor prevazute de legislatiile si practicile nationale.
2 Perioada minima de concediu anual platit nu poate fi inlocuita cu o indemnizatie financiara, cu exceptia cazului in care relatia de munca inceteaza.

Astfel, dreptul intern respectiv, art. 140 alin. 2 din Codul muncii , asa cum era inainte de modificare prin Legea 40/2011 era in contradictie cu prevederile Directivei nr. 2003/88/CE, in interpretarea data de Curtea Europeana de Justitie, situatie, in care, in baza art. 148 alin. 2 din Constitutia Romaniei, se aplica prevederile directivei.
Constitutia Romaniei prevede la art.148 alin.2 dupa cum urmeaza:
Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Potrivit art. 234 fost 177 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana, daca in fata unei instante dintr-un stat membru se ridica o chestiune legata de interpretarea dreptului comunitar, acea instanta poate iar daca este vorba de o instanta suprema, a carei hotarare nu mai poate fi atacata potrivit procedurii nationale, este obligata sa ceara Curtii Europene de Justitie sa se pronunte printr-o hotarare de interpretare asupra normei comunitare.

Asadar, s-a instituit un sistem de cooperare in cadrul caruia CEJ sa fie consultata de catre jurisdictiile nationale atunci cand acestea din urma, avand de aplicat o dispozitie a dreptului comunitar intr-un litigiu cu care sunt sesizate, trebuie sa stie daca aceasta dispozitie este valida sau sa precizeze sensul pe care inteleg sa i-l dea.

Interpretarea sau aprecierea asupra validitatii unei norme comunitare, data prin hotararea CEJ se impune atat pentru instanta respectiva cat si pentru toate celelalte instante care sunt chemate, in cadrul cailor de recurs nationale, sa se pronunte in acelasi litigiu, cat si altor instante in fata carora textul in cauza va fi invocat.

In concluzie, concediul de odihna se stabileste in contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile si nu este afectat de concediu medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Dec. 2011
Da, este afectat. Conform prevederior din Codul muncii republicat referitoare la acordarea concediului de odihna, acesta se acorda proportional cu activitatea prestata, fara a fi incluse in acest concediu si zilele de sarbatoare legala.

Art. 145
1 Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
2 Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
3 Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024