ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu paternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Recent am devenit tatic si am absolvit cursul de puericultura. Am fost in 6 ianuarie la servici pentru a duce actele aferente ai pentru a solicita cele 15 zile de concediu(este peimul meu copil). Dupa cateva dezbateri sefii mi-au spus ca doar 5 zile imi pot lua concediu consecutiv, cele 10 pt. Absolvirea cursului le voi lua pe parcursul celor 8 saptamani prevazute de lege si nu consecutiv.
Intrebarea mea este: daca eu consider ca acum am nevoie de cele 10 zile si le solicit, nu ar trebui sa le primesc fara probleme?

Alex Indrea
 User  Alex Indrea
a intrebat la 07 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alex Indrea
 User Alex Indrea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Ian. 2014
Va multumesc pentru raspuns.
Toate cele bune!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Ian. 2014
Corect ar fi sa le primiti atunci cand le cereti. Concediul paternal, in totalitatea lui, poate fi solicitat si efectuat pe parcursul primelor 8 saptamani de la nastere insa legea 210/1999 nu prevede ca nu pot fi luate consecutiv toate cele 15 zile lucratoare, este gresita abordarea lor. Concediul reprezinta un drept al salariatului recunoscut prin lege, ceea ce inseamna ca angajatorul nu il poate refuza. Mergeti cu urmatoarele prevederi la angajator si precizati-i ca legea nu impune aceasta fractionare a concediului, din contra, ea permite majorarea lui daca ati absolvit cursul de puericultura.


Art. 1 - Legea concediului paternal nr. 210/1999
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024