ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu paternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Sotia unui angajat al firmei X este insarcinata si trebuie sa nasca. Dna nu este angajata si nu are nici un venit (nu este nici in intretinerea sotului).
Poate sotul sa beneficieze de concediu paternal 2 ani? In ce conditii si care sunt pasii de urmat in acest sens? Dna beneficiaza de ceva?
Va multumesc.

Cu stima,

Adaugata in: Concedii
Daniela B
 User  Daniela B
a intrebat la 23 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2013
Sotul va trebui sa depuna o cerere de suspendare a activitatii pentru concediu crestere copil catre angajatorul sau, insotita de certificatul de nastere al copilului nou nascut.

Angajatorul va intocmi o decizie de suspendare, una din ele va fi inmanata salariatului, ca dovada a suspendarii si care va face parte din dosarul de indemnizatie.

Totodata, angajatorul va trebui sa ii completeze o adeverinta tip cu veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii, pe baza carora se va calcula indemnziatia. Daca tatal a realizat si alte venituri profesionale pe langa cel salarial, ele vor intra in calculul indemnizatiei, pe baza unei adeverinte.

Aici regasiti lista cu documentele necesare pentru obtinerea indemnizatiei http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm.

Mama, daca doreste, poate depune dosarul pentru alocatia de stat pentru copil, in valoare de 200 de lei. Nu este obligatoriu ca acest venit sa fie incasat tot de tata. Tot pe site-ul indicat regasiti si documentele necesare pentru acordarea acestei alocatii.

Bine ar fi ca mama sa se treaca in intretinerea sotului ca sa capete calitatea de coasigurat si sa aiba acces la serviciile de baza de sanatate. Altfel s-ar putea sa i se ceara sa plateasca din urma contributia la CASS ca sa poatea accesa servicii medicale de baza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2013
Sotul poate depune dosar pentru crestere copil imediat cu data nasterii copilului, sotia neavand dreptul pentru concediu de maternitate.Doamna nu are niciun drept nefiind salariata

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024