ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu postnatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Mi s-a prezentat un caz, un tatic poate lua concediu de crestere a copilului, in cazul in care mamica nu a lucrat niciodata, copilul are deja 7 luni, iar taticul nu a dorit sa intre in concediul postnatal cand s-a nascut copilasul. Firma la care lucreaza nu doreste sa ii acorde acest concediu postnatal. Au dreptate? Cei de la casa de sanatate au fost de acord sa ii aprobe dosarul.

Liliana Nicola
 User  Liliana Nicola
a intrebat la 09 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marian
 User Catalina Marian
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Apr. 2013
Buna ziua! Eu cred ca intrebarea nu a fost formulata corect si ca se refera la concediul pentru ingrijire si crestere copil pana la varsta de 1/2 ani.
De concediu post natal nu beneficiaza, doar de 5 zile libere platite la nasterea copilului. In concediu de ingrijire si crestere copil poate intra si taticul cu conditia ca mamica sa stea acasa( in concediu medical de lauzie cod 08) 42 de zile de la data nasterii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Apr. 2013
Am omis sa mentionez si ca beneficiaza de concediu de maternitate si mamele cu statutul de somer indemnizat sau cele care si-au pierdut statutul de asigurat din motive neimputabile lor si nasc in maxim 9 luni de la pierderea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Apr. 2013
Concediul postnatal nu se acorda tatalul, ci doar mamei care naste, in conditiile in care aceasta este salariata. Face parte din durata concediului pentru maternintate si este un drept adresat mamelor. Tatal poate beneficia de el doar daca mama a decedat la nastere sauulteior, altfel, legal, nu i se cuvine.

OUG 158/2005:
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada ?n care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

ART. 46
?n situatia ?n care survine decesul mamei, la nastere sau imediat dupa aceasta, tatal beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama, ?n conditiile Legii concediului paternal nr. 210/1999, certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de medicul de familie, dupa caz.

El putea solicita insa concediul pentru crestere copil, in temeiul OUG 111/2010.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024