ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu postnatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o clarificare.

Cineva mi-a spus ca concediul postnatal este de 42 zile.

Altcineva mi-a spus ca acesta se calculeaza ca si diferenta dintre 126 zile si nr de zile de prenatal luate. Precum si ca prenatalul se acorda din saptamana 32 de sarcina.

Avand in vedere faptul ca nu am nascut la termen nu stiu sa calculez cand trebuie sa depun dosarul de indemnizatie crestere copil.

Multumesc anticipat.

Cu stima,
Elena Toader

Elena Toader
 User  Elena Toader
a intrebat la 09 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2014
Concediul pentru maternitate este de 126 de zile si cuprinde concediul pentru sarcina si cel pentru lauzie, de regula durata fiind impartita in mod egal intre cele doua perioade, cate 63 de zile fiecare, la recomandarea medicului. Ele se pot compensa intre ele dar in asa fel incat cel pentru lauzie sa aiba o durata minim de 42 de zile calendaristice de la data nasterii.

Dosarul pentru indemnizatie se depunde dupa finalizarea concediului de maternitate pentru lauzie, insa nu mai devreme de a 43-a zi de la nastere, pentru asiguratele care indeplinesc conditiile de acordare a concediului de maternitate. Baza legala este OUG 158/2005.

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii
şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile ?nainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa ?ntre ele, ?n funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, ?n aşa fel ?nc?t durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, ?ncep?nd cu luna a 6-a de sarcină.
(4) ?n situaţia copilului născut mort sau ?n situaţia ?n care acesta moare ?n perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, p?nă la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024