ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu pre si post natal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


care sunt conditiile pt care o persoana poate beneficia de acest drept si ce suma ii este acordata in tot acest timp?

Adaugata in: Concedii
Alina Dan
 User  Alina Dan
a intrebat la 14 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Ian. 2013
Concediul de maternitate pre si post natal este concediu medical. El se acorda persoanelor care sau pentru care a fost platita contributia de concedii si indemnizatii medicale de 0.85%. Stagiul minim de cotizare pentru un astfel de concediu este de o luna (aprox. 22 de zile lucratoare), in ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului.

Concediul de maternitate este de 126 de zile calendaristice, dintre care 63 de zile sunt prenatal si 63 postnatal. Cele doua se pot compensa intre ele, in asa fel incat concediul postnatal (sau de lauzie) sa fie de minim 42 de zile.

Valoarea indemnizatiei pentru acest tip de concediu este de 85% din media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediu. Indemnizatia nu se impoziteaza, nu se retin contributii pentru somaj si sanatate, numai contributia pentru CAS pensii de 10.5% din 741 lei, raportat la numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda concediul. Suma de 741 reprezinta 35% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale (pensii), al carui cuantum este pentru moment 2117 lei.

Indemnizatia pentru concediul de maternitate va intra in calculul concediului pentru crestere copil, daca solicitati acordarea lui.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024