ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediu pre si post natal pentru pfa


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt insarcinata in saptamana 35 si lucrez in regim de colaborare cu o firma pentru care mi-am facut un P.F.A. Din iulie 2012 compania cu care colaborez imi calculeaza si vireaza CASS-ul.Vrand sa imi fac dosarul pentru pre si post natal am aflat ca nu pot beneficia de acest concediu deoarece nu am platit si o contributie de 0,85%. De asemenea, am inteles ca nu se poate plati retroactiv...ci se putea cu 2 luni inainte de a intra in concediu.Nu o pot plati acum si sa beneficiez doar de postnatal?Mai pot face ceva in situatia de fata?Pentru C.C.C. am nevoie tot de acea contributie?
Va multumesc anticipat!
Cu stima,



Florentina Oprea
 User  Florentina Oprea
a intrebat la 05 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului florentina oprea la 07 Feb. 2014
Nu aveti dreptul la concediul de maternitate, am stabilit deja acest lucru, deci nu se pune problema efectuarii unui concediu de lauzie, nu indepliniti conditiile de acordare pentru ca nu sunteti asigurata in acest scop (contributia de 0,85% nu se plateste). Caz in care puteti intra in CIC imediat dupa nastere, daca aveti venituri profesionale impozabile realizate in toate cele 12 luni anterioare datei nasterii. Veniturile se calculeaza de la data nasterii in urma, deci pana la acea data trebuie sa aveti venituri. Nu aveti treba insa cu CASMB pentru acordarea CIC, absolut niciuna. Dosarul se depune la Primarie iar indemnziatia se plateste de catre DGASPC de care apartineti.

Nu reiau ce v-am spus deja. Calcul se face pe baza mediei veniturilor nete realizate in cele 12 luni anterioare nasterii, la care se aplica 85% cf. OUG 111/2010, fara a se depasi plafonul legal, minim 600 lei / luna si maxim 1200 lei/luna pentru concediul de pana la 2 ani, respectiv 3400 /luna pentru concediul de pana la 1 an sau 3 ani in cazul copilului incadrat cu grad de handicap.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florentina Oprea
 User Florentina Oprea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Feb. 2014
Va multumesc pentru raspuns!
As mai avea cateva nelamuriri:

- Pot solicita CCC imediat dupa nastere fara sa astept sa treaca cele 42 zile de lauzie?

- De la CASMB mi s-a spus ca trebuie sa am venituri inclusiv in luna in care nasc( martie 2014) altfel nu pot beneficia de CCC. Este adevarat?

- Fiind PFA , pentru CCC mi se i-au in calcul venituirile pe ultimele 12 luni calendaristice sau mi se face o medie pe tot anul 2013?


Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Nu prea aveti ce face, dar nu va faceti probleme. Nu va afecteaza, in situatia dvs, dreptul la CCC si indemnizatia lunara. Pe acestea le puteti solicita imediat dupa nastere, neindeplinind conditiile de acordare pentru perioada de lauzie.

Nu este nevoie de aceasta contributie pentru CIC. Dreptul se calculeaza pe baza veniturilor profesionale impozabile realizate in cele 12 luni anterioare datei nasterii, cat si a veniturilor asimilate, daca este cazul, din cele 12 luni (somaj, indemnizatii medicale, alt CIC, salarii, colaborari etc.)

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024