ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediu prenatal si postnatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Sunt insarcinata in 32 de saptamani. In curand voi semna un contract cu timp partial de lucru pe perioada determinata. Nu am cele 12 luni anterioare nasterii complete, deci nu voi beneficia de concediu crestere copil. Insa as dori sa stiu daca am dreptul la concediul prenatal si postnatal. Daca da, ce demersuri trebuie facute si unde? Ce lege reglementeaza dreptul la acest concediu? Multumesc anticipat pentru lamuriri.

Anca Ciobanu
 User  Anca Ciobanu
a intrebat la 20 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2013
Concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie (pre si postnatal) este concediu medical si se acorda de catre medic, in baza unui certificat medical. Acest certificat il prezentati angajatorului, iar el este cel care va plati indemnizatia, in cazul in care exista o baza de calcul pentru ea. Suma este suportata intergral de FNUASS, ceea ce inseamna ca angajatorul isi va putea recupera banii de la Casa de Sanatate, in baza unei cereri depuse in 90 de zile de la data la care dvs aveti dreptul la indemnizatie.

Ca sa puteti beneficia de concediul medical trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare la sanatate de o luna (22 de zile lucratoare) in ultimele 12 luni anterioare. Totodata, pentru calculul indemnizatiei se iau in calcul veniturile brute realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care intrati in medical, venitrui care au stat la baza realizarii stagiuluide cotizare la sistemul de asigurari de sanatate. Daca nu exista o baza de calcul atunci nu se va putea calcula indemnizatia, bine ar fi sa aveti macar o luna lucrata din cele 6 anterioare ca sa puteti fi platita.

Baza legala pentru acordarea lui este OUG 158/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

Nu este obligatoriu sa intrati in concediu prenatal, dar legea va impune sa efectuati un minim de 42 de zile concediu de lauzie, mai ales daca sunteti salariata.

Alte intrebari despre Concedii