ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu prenatal/postnatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am statutul de PFA, sunt insarcinata in luna a 8 -a si ar trebui sa nasc la inceputul lunii octombrie.
De la 1 septembrie doresc sa intru in concediu prenatal. As dori sa stiu daca dupa nastere este obigatoriu sa-mi iau concediu postnatal si daca da as putea sa-mi iau numai cele 42 de zile sau trebuie sa-mi iau cate zile au mai ramas din cele 126.

In cazul in care nu este obligatoriu concediu postnatal pot sa intru direct in concediu de crestere copil?

Va multumesc.



Adaugata in: Concedii
Vasi Bin
 User  Vasi Bin
a intrebat la 08 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Popa Marioara la 21 Aug. 2012
Stimulentul nu il calculati dvs, nu reprezinta niciun procent ci este suma fixa, acordata de aceesi institutie care plateste indemnizatia pentru crestere copil. Pentru copiii nascuti dupa data de 01.01.2011 valoarea stimulentului este de 500 de lei pe luna pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil, in conditiile legii. Daca optati pentru concediu de pana la 1 an si va reluati activitatea mai devreme puteti primi stimulentul. De asemenea, puteti primi stimulentul imediat dupa nastere daca nu aveti dreptul la concediul medical de maternitate. Conditia in cel de-al doilea caz este sa depuneti cererea in cel mult 60 de zile de la nastere.

Indemnizatia crestere copil reprezinta 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii. Puteti face dvs un calcul in functie de veniturile nete realizate si vedeti care va si suma lunara primita sub forma indemnizatiei.

Activitatea PFA se suspenda odata cu acordarea indemnizatiei crestere copil. Ea este pe numele dvs., deci castigul va figura pe numele dvs. Nu puteti cumula cele doua venituri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Popa Marioara
 User Popa Marioara
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Aug. 2012
Va multumesc pentru acest raspuns, eu sunt in aceiasi situatie. Daca ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns pentru urmatoarele situatii.

1. Daca as vrea ca activitatea PFA-ului sa se deruleze in continuare, acest stimulent de insertie cum l-as putea calcula? ce procent reprezinta?

2. Pentru concediu crestere copil cum as putea afla care va fi suma pe care o sa o primesc si unde sa depun actele, la sanatate sau la asigurari sociale?

3. Am cum sa imputernicesc sau sa transfer catre altcineva sa se ocupe de PFA ca sa nu imi afecteze indemnizatia?

Va multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2012
Ca PFA nu indepliniti conditiile de acordare a concediului de maternitate, acesta este un drept acordat salariatelor de catre angajator. Obligatia efectuarii celor 42 de zile de concediul lauzie se refera la salariate, nu la toate mamele care realizeaza venituri. Pentru acordarea acestui concediu angajatorul plateste o contributie de 0.85% pentru concedii si indemnizatii medicale.

Puteti intra direct in concediu pentru crestere copil sau, daca doriti sa realizati venituri in continuare, aveti posibilitatea primirii stimulentului de insertie facand dovada veniturilor profesionale impozabile.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024