ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediu risc maternal dupa nastere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As vrea sa stiu ce trebuie sa contina dosarul pentru acordarea concediului de risc maternal dupa nastere. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez. Care sunt considerate riscurile pentru care se acorda acest concediu dupa nastere? Se acorda doar in cazul mamicilor care alapteaza?

Multumesc

Alina Macovei
 User  Alina Macovei
a intrebat la 12 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Alina Macovei la 22 Mai. 2015
Nu este adeverinta, ci certificat medical, pe baza caruia vi se acorda acest concediu medical pentru risc maternal.

Art. 10 - OUG 98/2003
(1) in cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)â????e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a)inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii Å??i alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b)dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) Å??i e), in cazul in care nu solicita concediul Å??i indemnizatia pentru creÅ??terea Å??i ingrijirea copilului pâna la implinirea vârstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pâna la 3 ani.
(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depaÅ??i 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii Å??i alte drepturi de asigurari sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale Å??i postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.

Angjatorul inregistreaza concediul medical, il declara, il pastreaza la dosar, va calculeaza si plateste indemnizatia medicala... la fel ca in cazul oricarui alt concediu medical.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Macovei
 User Alina Macovei
a raspuns userului adriana iancu la 15 Mai. 2015
Multumesc pentru raspuns.

Totusi nu sunt inca lamurita. Dupa reluarea activitatii dupa nastere, ce trebuie sa fac pentru a putea primi concediu de risc maternal?

Am inteles ca trebuie sa duc angajatorului o adeverinta de la medicul de familie. C trebuie sa contina aceasta adeverinta. Ce trebuie sa faca angajatorul dupa ce primeste adeverinta?

Multumesc

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2015
Concediul de risc maternal se acorda la recomandarea medicului specialist si a medicului de medicina muncii, in functie de conditiile de lucru si starea de sanatate. Puteti beneficia de concediu de risc maternal oricand pe durata sarcinii sau dupa nastere, in functie de necesitate.
Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditia de stagiu de cotizare. Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul (respectiv media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare celei in care vi se acorda concediul de risc maternal. Se platesc numai zilele lucratoare din cuprinsul lunii), pe o peroada de maximum 120 de zile . Concediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu un concediu medical sau cu concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni alexei delimart Gratiela Petrescu Radu Anton Marius Ion George Andreescu