ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediul de crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Sunt insarcinata si in momentul de fata ma aflu in concediu de risc maternal. Ma intereseaza sa aflu urmatoarele detalii:
- dupa ce eu ca mama imi termin cele 126 zile de concediu de maternitate, ma pot intoarce la munca si poate ramane tatal in concediul de crestere copil?
- pana sa intre tatal in ccc as dori sa imi iau luna aceea de concediu, care am inteles ca se acorda ( sa beneficiez de ea dupa cele 126 de zile , tatal ramanand inca la munca ), cum se depun actele in cazul acesta , simultan sau...
- in cazul prezentat mai sus eu mai am dreptul sa primesc stimulentul de insertie sau il primeste tatal cand se reintoarce el la munca
Ma intereseaza aceste puncte deoarece eu am salariul mai mare pe cartea de munca si e mai avantajos sa ma intorc eu la munca, tatal putand sa stea si 2 ani, deoarece el nu depaseste plafonul de 1200 lei
Va multumesc anticipat

Georgiana Florina Danila
 User  Georgiana Florina Danila
a intrebat la 21 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgiana Florina Danila la 21 Ian. 2014
Trebuie mai intai sa opeteze el pentru CIC, apoi sa intre in concediu fara plata sau sa revina la lucru pentru luna in cauza, timp in care dvs intrati in CIC pentru o luna. Practic acea luna este parte din CIC-ul cerut de el, si nu un concediu distinct.

La stimulent de insertie ar dreptul tatal, in conditiile in care revine la lucru mai devreme de 2 ani dar dupa ce copilul implineste un an. Nu poate primi si stimulent si indemnizatie in acelasi timp. Dreptul este al lui pentru ca el este cel care opteaza pentru CIC.

Luna obligatorie din CIC nu are nicio legatura cu stimulentul. Acesta se acorda in functie de data la care beneficiarul revine la lucru in raport cu varsta pana la care a solicitat CIC.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgiana Florina Danila
 User Georgiana Florina Danila
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Ian. 2014
amandoi lucram de peste 24 luni si indeplinim conditiile de acordare, eu doresc sa imi iau aceea luna de concediu , dupa ce mi se termina concediul de maternitate, tatal ramanand in acea luna la munca, iar apoi sa intre el in concediul de crestere copil. tatal se va intoarce la munca inainte sa implineasca copilul un an, fapt pentru care as dori sa stiu daca eu primesc apoi stimulentul de insertie sau il primeste tatal ( mai exact cum se procedeaza in acest caz)! amandoi trebuie sa facem cerere la angajator, facem aceleasi dosare, asta as vrea sa inteleg cum se procedeaza cu actele deoarece am inteles ca poti pierde si stimulentul si o luna din indemnizatie daca nu respecti anumite termene! multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Ian. 2014
Da, concediul poate fi solicitat de catre tata. Este un drept cuvenit oricaruia dintre parintii firesti ai copilului, atat timp cat indeplinesc conditiile de acordare.

Presupun ca va referiti la obligatia parintelui care nu intra in crestere copil sa efectueze minim o luna din durata totala a celui solicitat de celalalt partinte. Acea luna poate fi solicitata de dvs oricand pe parcursul CIC al tatalui. In luna raspectiva tatal fie intra in concediu fara plata fie revine la lucru, dupa cum opteaza.

Prevederea insa se aplica numai daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC, respectiv cele 12 luni anterioare datei nasterii lucrate sau cu venituri impozabile realizate.

Depuneti cerere de intrare in CIC la angajatorul dvs si apoi cu dosarul cu documente necesare mergeti la Primarie pentru a solicita indemnizatia.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024