ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediul de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Intre 07 feb. 2011 si 30 mai 2012 (aprox 15 luni) am fost in concediu medical cu diagnosticul neoplasm, timp in care am dobandit si certificatul de persoana cu handicap accentuat.

1. Daca e necesar (legal) sa mi se impuna sa solicit reluarea lucrului; am solicitat direct intrarea in concediul legal de odihna cuvenit pe anul 2011; pe 2011 nu am beneficiat de concediu de odihna.

2. La cate zile de concediu de odihna am dreptul pt. 2011?
Multumesc, Stefan

Stefan Cara
 User  Stefan Cara
a intrebat la 08 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 08 Iun. 2012
Aceste zile ar trebui adaugate la totalul din contractul de munca, printr-un act aditional, in momentul reluarii activitatii. Modificarea se face in baza Codului muncii republicat. Art. 17 alin 5 prevede ca pe durata derularii contractului clauzele pot fi modificate doar prin act aditional sa acte normative ce impun modificarea, asa cum a fost cazul salariului minim brut.

Art. 17
.............
3 Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
.......................
i durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
4 Elementele din informarea prevazuta la alin. 3 trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
5 Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. 3 in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Stefan Cara
 User Stefan Cara
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Iun. 2012
Multumesc mult
cele 3 zile de concediu de odihna suplimentar, conf. art.56 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, unde se adaoga? la totalul calculat, sau la cele 20 de zile din exemplu?

"Salariatii incadrati in grade de invaliditate au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 3 zile..."

Multumesc inca o data
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Iun. 2012
Nu vi se poate impune reluarea activitatii, daca nu doriti acest lucru. Insa este bine ca lipsa de la locul de munca sa fie motivata fie medical, fie de un concediu de odihna sau fara plata. Puteti inceta raportul de munca sau puteti solicita pensie de invaliditate daca indepliniti conditiile stagiului minim de cotizare. Insa nici angajatorul si nici nimeni altcineva nu va poate obliga sa reluati activitatea sau sa continuati sa lucrati daca nu doriti acest lucru, ar incalca principiul libertatii muncii.


Referitor la zilele de concediu, presupunand ca in contractul de munca aveti trecute 21 de zile lucratoare, atunci pentru anul 2011 aveti dreptul la 2 zile de concediu de odihna aferent perioadei lucrate 01.02 - 06.02.2011 inclusiv, intelg ca pe data de 7 ati intrat in concediu medical. Calculul se face astfel:

20 zile CO / 12 luni = 1.66 zile CO / luna
1 luna lucrata = 1,66 = se rotunjeste la 2 zile.

Acelasi calcul il puteti face in functie de numarul de zile de CO prevazute in contractul dvs. de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Iun. 2012
Art. 145 din codul muncii republicat

2 Durata efectiva a concediului de odihna anual s;;;;;;;;;;;; si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Daca ati lucrat de la 01.01.2011 pana la data de 7 02,2011 aveti drept de concediu numai pentru perioada lucrata in acest interval

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Gratiela Petrescu adriana iancu Viviana Serni violeta Georgescu George Andreescu