ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediul de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ca urmare a unei interventii chirurgicale, am avut nevoie de 5 luni de concediu medical pe anul 2100.
Am solicitat conducerii aprobarea concediului de odihna, dar nu doresc sa-mi acorde decat numarul de zile corespunzator timpului lucrat pe parcursul anului. Consultand Codul Muncii, am constatat ca la art.145, alin.2 exista asa o prevedere, dar eu cred ca se refera la contractele de munca intrerupte pe parcursul anului, sau noi,incheiate pe parcursul anului.
Va rog sa-mi spuneti daca decizia conducerii este legala si daca nu, cu ce articol din lege pot sa combat decizia.
Va multumesc.

Gabriela Straton
 User  Gabriela Straton
a intrebat la 08 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2011
Art. 145 alin. 2 se refera la faptul ca angajatul are dreptul, prin lege, la concediu de odihna platit cu o indemnizatie ce nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile care i s-ar cuveni perioadei respective, in cazul in care ar merge la lucru. Angajatul primeste banii pentru concediul ramas neefectuat numai in cazul in care raportul de munca inceteaza.

Concediul medical si cel de odihna sunt doua tipuri de concediu diferite. Cel medical sau de incapacitate temporara de munca se acorda in cazul unei probleme medicale, a unei interventii chirurgicale, tratament ce necesita spitalizare si asa mai departe. In aceasta situatie contractul individual se suspenda, impreuna cu drepturile siobligatiile salariale. Aceasta inseamna ca in intervalul de suspendare, angajatul nu beneficiaza de CO sau salariu integral si nu i se poate dispune concediere. In schimb, pentru perioada in care a fost in concediu pentru incapacitate temporara de munca, angajatorul va primi o indemnizatie care nu poate fi mai mica de 75%.

Numarul zilelor de concediu de odihna anual este prevazut in contractul de munca, in conformitate cu Art. 139 din Codul Muncii, respectiv un minim de 20 de zile lucratoare pe an. Concediul de odihna se acorda proportional cu timpul de lucru. Astfel, unui angajat ii revin 2 zile de concediu pentru fiecare 21 de zile lucratoare, la care se adauga zilele libere stipulate in Codul Muncii republicat drept sarbatori legale. Dvs. ati avut contractul suspendat pentru 5 luni in anul 2010 si odata cu aceasta toate drepturile salariale au fost si ele suspendate. Cu alte cuvinte, pentru anul 2010 aveti dreptul la un concediu aferent perioadei efectiv lucrate, respectiv pentru 7 luni lucrate veti putea beneficia de concediu de odihna de 13 - 14 zile. Conform art. 143 alin. 5 angajatorul este obligat sa va acorde concediu de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt intr-un an calendaristic.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu Marius Ion adriana iancu alexei delimart Ioana Popa Viviana Serni