ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediul de odihna aprobat de SC patronate are regim diferit de cel de stat?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Patronul sustine ca daca vrei zilele libere de concediu de odihna nu ti le plateste pentru ca in acea perioada trebuie sa angajeze alta persoana pe care trebuie sa o plateasca. Pentru minim 10 ani vechime in munca , la noua firma 2 ani vechime , cat concediu de odihna in zile se acorda? ( zile lucratoare sau zile calendaristice pentru activitatea comert, meseria - lucrator gestionar?) Cum este posibil sa nu primesti bani pentru concediu de odihna si nici salariu pentru luna respectiva, chiar daca e dreptul tau, concediu de adihna? Va multumesc!

Mariana Florea
 User  Mariana Florea
a intrebat la 04 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului MARIANA FLOREA la 07 Apr. 2014
In mod normal nu patronii fac legea, chiar daca asa se spune. Insa pentru a nu se ramane la aceasta zicala si a fi daramat mitul, pana la urma, este necesara implicarea autoritatilor in rezolvarea problemei. Fie ca vorbim de ITM fie ca depuneti o actiune in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Florea
 User Mariana Florea
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Apr. 2014
Multumesc frumos penru ajutor. Chiar daca se stie ca patronii fac legea..... totusi sper ca "legea-i lege, nu-i tocmeala!"
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Apr. 2014
Concediul de odihna nu ar trebui sa afecteze salariul din luna respectiva, nu este legala o astfel de masura. Masura pare sa fie una destul de abuziva, si interpretabila drept exploatare a salariatilor si chiar punerea in pericol a sanatatii lor.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.


Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2014
Este eronata aceasta abordare. Concediul de odihna este drept recunoscut prin lege efectuat in natura, si nu cauza de suspendare a contractului. Ca atare angajatorul nu va poate inlocui cu un alt salariat pe perioada odihnei si nici nu va poate incalca acest drept, fara sa atraga sanctiuni sau chiar plata unor daune, daca ajungeti in instanta. Depuneti o sesizare catre ITM cu privire la incalcarea drepturilor legale.

Durata concediului de odihna anual este de minim 20 de zile calendaristice indiferent ca lucrati in comert sau in alt domeniu. Daca in Regulamentul intern este precizata acordarea diferentiata a concediului de odihna in functie de vechime atunci se va aplica acea prevedere. Altfel, angajatorul va acorda concediul de odihna legal pe care trebuie sa il mentioneze si in contractul dvs de munca.

Alte intrebari despre Concedii