ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediul de odihna la un program o zi /o zi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la o firma avand programul o zi lucrez, o zi am liber si la fel un weekend il lucrez (vineri, sambata, duminica) si un weekend sunt liber. S-a pus problema de catre angajator ca nu putem pleca in concediu decat dupa weekendul efectuat la munca. Conform codului muncii, stiu ca la concediul de odihna nu se ia in calcul sambetele si duminicile. Ni s-a spus ca daca plecam in concediu dupa weekendul liber noi trebuie sa mai lucram altadata alt weekend pentru cel in care am fost in concediu legal.

Adaugata in: Concedii
Florin Zarnescu
 User  Florin Zarnescu
a intrebat la 16 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului PAUL ROBITU la 21 Aug. 2012
Zilele libere (sambata si duminica) de regula nu intra in calculul concediului de odihna. La fel si sarbatorile legale. Concediul se stabileste in zile lucratoare, iar sambata si duminica sunt nelucratoare. Intrebarea viza cerinta angajatorului de a fi recuperate zilele de concediu de odihna acordate salariatului, ceea ce nu este legal.

Perioada de concediu se negociza anterior, nu se acorda in mod normal de azi pe maine, angajatorul poate refuza o astfel de solicitare. Insa prima si ultima zi de concediu trebuie sa fie zile lucratoare si nu nelucratoare prin lege.

Zilele de sambata si duminica lucrate nu se compenseaza ca munca suplimentara, ci au un alt regim. Se acorda un spor la salariu stabilit de angajator si alte doua zile de repaus saptamanal. Altfel se incalca dreptul angajatului la repaus periodic si implicit la asigiurarea sanatatii si securitatii sale la locul de munca. Munca de week-end nu poate fi compensata cu 2 tipuri de spor, orele suplimentare sunt cele care depasesc norma de 40 de ore in cursul saptamanii de lucru (luni - vineri inclusiv).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Paul Robitu
 User Paul Robitu
a raspuns la intrebare la 21 Aug. 2012
Angajatorul este obligat prin art. 148, alin (5) din Codul Muncii sa va acorde 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Zilele de plecare in concediu si de venire din concediu nu sunt reglementate. Probabil ii va ramane descoperit week-end-ul in care v-a solicitat sa mergeti la serviciu. Daca depasiti numarul de ore lucrate in luna in care beneficiati de concediu, acesta va fi obligat sa va plateasca ore suplimentare (cu minim 75% din salariu) si un spor de week-end (este inscris in contractul colectiv de munca sau in contractul individual de munca).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2012
In primul rand, ziua de vineri nu este zi de week-end, ci este zi lucratoare. Zilele de week-end sunt sambata si duminica.

Concediul legal nu se recupereaza. El este un drept al angajatului acordat in raport cu timpul efectiv lucrat. Norma de lucru 12/24 este norma intreaga, ceea ce inseamna ca daca ati incheiat contract de munca pe perioada nedeterminata, anual ar trebui sa aveti dreptul la un minim de 20 de zile lucratoare concediu de odihna asa cum prevede Codul muncii republicat, acordat proportional cu activitatea efectiv lucrata. In plus, pentru zilele de sambata si duminica lucrate angajatorul are obligatia de a va acorda alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal si un spor la salariu stabilit prin CCM aplicabil sau prin contractul individual de munca. Sporul de week-end poate fi acordat in orice cuantuma in intervalul 1 - 100%.

In concluzie, concediul de odihna se acorda in raport cu timpul lucrat, nu se recupereaza si nu poate fi conditionat asa cum pune problema angajatorul dvs.

Alte intrebari despre Concedii