ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediul de odihna pentru zilele de duminica


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

De curand sotul meu a semnat un adendum la contractul lui si programul lui de munca s-a modificat de Duminica pana Joi, in loc de Luni-Vineri. Va specific si faptul ca duminica o primeste platita dublu.

Problema a aparut cand si-a luat concediu o saptamana si la salariu s-a trezit ca are o zi neplatita, deoarece nu i s-a pus la socoteala duminica luata concediu.

Cand a intrebat la resurse, i s-a raspuns foarte sec, ca e normal pentru ca duminica e prin lege zi libera si nu se poate lua concediul de odina indiferent de ce a semnat el.

Interesandu-ma, am inteles ca probabil a fost o eroare din toolul pe care il folosesc ei pentru a genera fluturasii de salariu.

Intrebarea mea e urmatoarea, tinand cont ca el are adendum la contract, prin care saptamana lui de munca e de duminica pana joi, duminicile pe care si le ia libere, se platesc ca orice zi normala de lucru, sau se platesc tot dublu - ca si cand ar lucra?

Multumesc frumos pentru ajutor,

Octavia

Adaugata in: Concedii
Octavia Mahu
 User  Octavia Mahu
a intrebat la 28 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 28 Mar. 2012
De acord. Nu despre acest lucru era vorba. Concediul d odihna nu cuprinde zilele libere legale si nici sarbatorile stabilite prin lege, acesta era subiectul discutiei. Codul muncii este clar, se acorda CO pentru zile lucratoare, nu pentu cele pe care ar vrea fiecare angajator sa le considere luctatoare. Ele nu se negociaza, ci sunt stabilite prin Codul muncii. Repausul de acorda de regula, in baza prevederilor Codului muncii, sambata si duminica. In cazul in care angajatorul particularizeaza acest program el trebuie sa respecte niste reguli, precum plata lor cu spor la salariu in cuantum sau procent, acordarea altor doua zile libere drept repaus asa cum ati spus si dumneavoastra, iar in cazuri exceptionale precum 14 zile de lucru consecutive, fara repaus, acesta se acorda cumulat si numai cu acordul ITM. Concediul, repet, nu se negociaza, in zile calendaristice sau lucratoare. El se acorda numai pentru zile lucratoare. Din nou nu am sa insist asupra acestui aspect. Legea este clara, nu negociabila. Sigur, fiecare angajator cauta portite, insa pe raspunderea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Mar. 2012
Programul de lucru este particularizat de la angajator la angajator in functie de activitatile pe care le desfasoara.
Repuasul saptamanal nu trebuie sa fie acordat musai numai sambata si duminica . Stim foarte bine ca [oate fi acordat si in cursul saptamanii .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 28 Mar. 2012
Saptamana de lucru are 40 de ore, distribuite in mod normal 8 ore / zi, 5 zile pe saptamana cu sambata si dumnicia repaus.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 28 Mar. 2012
CO se acorda NUMAI in zile lucratoare, nu se negociaza tipul de zile, ci se respecta prevederea din codul muncii conforma careia salariatul are dreptul la un concediu de 20 de zile lucratoare intr-un calendaristic. Repet, zilele de sambata si duminica nu pot fi negociate ca zile de concediu, ele sunt libere prin lege. Tocmai de aceea legiuitorul a impus ca atunci cand nu se poate acorda acest drept salariatul sa primeasca un spor si alte doua zile de repaus saptamanal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Mar. 2012
Practic saptamana de lucru este tot de 40 de zile, s-a modificat numai programul de lucru. Faptul ce duminica e platit dublu inseamna ca angajatorul plateste timpul lucrat in zi de weekend cu spor de 100%.Angajatorul isi stabileste programul de munca cum il avantajeaza mai bine, Repausul saptamanal poate fi luat si in zilele din cursul saptamanii asa cum se intampla in situatia dumneavoastra.Dreptul de concediu trebuie acordat la nivelul negociat prin contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Mar. 2012
Duminicile nu fac parte din durata concediului de odihna, cei de la resurse umane au dreptate. Concediul de odihna se acorda numai pentru zilele lucratoare luni - vineri. Chiar daca el lucreaza si in zile de sambata - duminica, acestea sunt platite asa cum ati spus si dumneavoastra, cu un spor care inteleg ca in acest caz este egal cu suma cuvenita pentru ziua respectiva de lucru. Duminica nu este zi de lucru, ea este libera prin lege. In momentul in care sotul dumneavoastra isi ia liber, acel liber se calculeaza in zile lucratoare si nu calendaristice.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024