ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediul fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Sunt in urmatoarea situatie: angajatorul ne-a anuntat ca vom intra fiecare angajat cate o saptamana in concediu fara plata, dar in acelasi timp sa venim si la munca. Cu alte cuvinte vom munci aceleasi ore/luna, dar cu 25% mai putin la salar. Mentionez faptul ca, chiar daca se reduce o parte din activitatea firmei, postul pe care lucrez este indispensabil. Intrebarea mea este daca se poate face asa ceva din punct de vedere legal (si concediu fara plata, dar in acelasi timp si la munca) sau este vorba de abuz din partea angajatorului?
Va multumesc.

Adaugata in: Concedii
C M
 User  C M
a intrebat la 15 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
C M
 User C M
a raspuns la intrebare la 15 Ian. 2013
La fel ma gandeam si eu ca ceva nu e ok. Concediul fara plata inseamna sa stai acasa, dar ei vor sa vin la munca in aceasta perioada. O sa iau in considerare sfaturile dumneavoastra daca nu se ajunge la nici o intelegere amiabila din partea lor. Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului C M la 15 Ian. 2013
Ba da, tocmai asta va spuneam. Dar daca este CFP, atunci nu primiti salariu cu 25% mai mic, ceva nu e rationat corect in mintea angajatorului daca asa ati primit.

Nu au cum sa va dea afara pentru absenta pe perioada concediului fara plata, un astfel de liber nu presupune mersul la lucru.

Eu v-as sfatui sa incercati o sesizare la ITM daca situatia nu se clarifica, pare sa fie si o abordare putin abuziva acolo.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
C M
 User C M
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Ian. 2013
O sa aflu mai multe detalii, dar din cate ni s-a transmis asa este... vom lucra o saptamana fara a fi platiti, pe motiv ca in aceasta saptamana suntem dati in concediu fara plata. N-ar trebui sa fie o hartie semnata de catre angajator in aceasta problema? Ma gandesc ca daca nu ma prezint la munca in perioada "concediului" ma pot da afara pemotiv de absenta nemotivata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului C M la 15 Ian. 2013
E ceva in neregula in informatia primita. Verificati inca o data cu angajatorul, pentru ca nu are cum sa va ponteze in CFP fara ca dvs sa inaintati o cerere in acest sens, pe care angajatorul sa o aprobe, si nici nu sunteti platit(a) in timpul CFP.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
C M
 User C M
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Ian. 2013
Am inteles articolele din CM, dar din pacate la mine nu se intrerupe nici activitatea, nici nu se mi reduce nr. de ore (zile). Cu alte cuvinte muncesc acelasi nr de ore/zile pe luna respectiva, doar ca iau cu 25% mai putin la salar, pe motivul sus mentionat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Ian. 2013
Acela nu este concediu fara plata, pentru ca, prin natura lui, un concediu fara plata este neplatit, nu primiti niciun fel de drept salarial sau indemnizatie din partea angajatorului. Ce spuneti dvs este altceva, este intreruperea temporara a activitatii din motive economie sau de alta natura, pe o perioada determinata de timp, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza. Pentru aceasta suma se platesc toate contributiile, angajatorul nu este scutit de plata lor. Este legal, pentru ca pe perioada reducerii / intreruperii activitatii salariatul se afla la dispozitia angajatorului.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu Gratiela Petrescu Viviana Serni Ioana Popa George Andreescu G Stancu