ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediul medical si concediul de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca un angajat este in concediu medical, i se reduce din numarul de zile de concediu de odihna?

Cristina Zamfir
 User  Cristina Zamfir
a intrebat la 14 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gratiela Petrescu la 02 Nov. 2011
Directiva mentionat prevede ca fiecare salariat sa beneficieze in decursul unui an de lucru de un CO de 4 saptamani, respectiv 21 de zile. Acest CO se acorda insa in functie de perioada lucrata. Daca salariatul sta in concediu medical 3 luni nu va beneficia de numarul total de CO anual prevazut in contract.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela daniela la 02 Nov. 2011
Da, se aplica si in acest caz. In situatia in care salariatul lucreaza cateva luni din an i se acorda doar CO corespunzator acelei perioade lucrate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Daniela
 User Daniela Daniela
a raspuns userului Gratiela Petrescu la 22 Oct. 2011
buna seara
Revin cu o intrebare la aceasta speta: diminuarea CO daca angajatul are CM. Se aplica si in cazul persoanalor care au CM luni de zile, de ex: maternitate, concedii medicale pentru neoplazii etc? practic angajatul sta in medical luni de zile si primeste si CO?
MULTUMESC
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Gratiela Petrescu
 Consultant Gratiela Petrescu
a raspuns la intrebare la 14 Sep. 2011
Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1 Articolul 7 alineatul 1 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.
2 Articolul 7 alineatul 1 din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.
3 Articolul 7 alineatul 2 din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.

Dreptul intern respectiv, art. 140 alin. 2 din Codul muncii , este in contradictie cu prevederile Directivei nr. 2003/88/CE, in interpretarea data de Curtea Europeana de Justitie, situatie, in care, in baza art. 148 alin. 2 din Constitutia Romaniei, se aplica prevederile directivei.

Prin urmare, desi art. 145 alin. 2 din Codul muncii republicat nu a fost modificat, durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical.
Astfel, hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie si pentru instantele din Romania, fapt pentru care, dispozitiile art. 145 alin. 2 din Codul muncii potrivit carora concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat nu mai sunt aplicabile pentru situatiile in care salariatii au fost in concediu medical.

Prin urmare concediu medical nu mai diminueaza concediul de odihna.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart Radu Anton George Andreescu Ioana Popa Gratiela Petrescu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024