ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cresterea copilului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care sunt drepturile si obligatiile unei angajate pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere copil? Care sunt conditiile?

Adaugata in: Concedii
Gina Andreea
 User  Gina Andreea
a intrebat la 19 Iun. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Iun. 2013
Indemnizatia pentru crestere copil se acorda oricaruia dintre parintii copilului, in conditiile in care in cele 12 luni anterioare nasterii copilului realizeaza venituri profesionale supuse impozitului, sau din activiati agricole. Totodata, cf. OUG 158/2005, salariata are dreptul la un concediu de maternitate de sarcina si lauzie de 126 din zile, din totalul carora are obligatia de a efectua un minim de 42 de zile de concediu lauzie. Poate efectua si toate cele 126 de zile dupa nastere daca doreste, dar nu este obligatoriu. Dupa nastere, angajatorul are dreptul legal sa refuze revenirea ei la lucru mai devreme de acest termen. Vedeti aici care sunt conditiile de acordare a CIC. http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html

Indemnizatia reprezinta 85% din media veniturilor nete profesionale realizate in cele 12 luni anterioare nasterii. In calcul intra si concedii medicale obisnuite, prenatal si risc maternal, daca va fi cazul.

Pana la concediul crestere copil insa mai sunt cativa pasi de parcurs. Si anume: salariata va trebui sa anunte in scris angajatorul, printr-o cerere insotita de dovada medicala, privind starea ei fiziologia iar angajatorul va anutna in 10 zile de la instiintare, atat inspectorii ITM cat si medicul de medicina muncii. Ulterior, acestia doi vor face o evaluare a conditiilor de lucru si vor stabili, printr-un raport scris, daca ele prezinta riscuri ce pot pune in primejdie sanatatea mamei sau a fatului. Caz in care medicul de medicina muncii poate recomanda intrarea in concediu pentru risc maternal, acordat de medicul de familie pe baza raportului.


Alte intrebari despre Concedii