ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum influenteaza concediul medical indemnizatia salariala?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Eu am avut CM in 03. 2014, cod 942 cred, era entorsa grad 2, 5 zile calendaristice au fost de la medicul de familie cu prelungire de 7 zile de la medicul ortopedic cu weekendul inclus. Zile lucrate din luna au fost 11zile. Cand am primit fluturasul de salariul imi iasa cu minus, am sesizat la resurese, dar as dori sa refac si eu calculul pentru ca ei sustin ca este bine. Eu am mai avut CM in 09 pentru 2 zile si am primit un plus la salariu si sunt foarte confuz in prezent cand sa calculat corect. Totalul veniturilor brute in ultimele 6 luni anterioare 03 este de 14273, iar nr de zile 125, total pe zi 114 brut. Pentru 11 zile lucrate in martie am primit 1246 lei VB, iar pentru 10 CM 890 lei. Cei de la resurse au calculat 5 zile lucratoare suportate de angajat si 5 zile de FNUASS cu 75%.

1. FNUASS nu suporta si pentru weekend, doar zilele calendaristice? Intre calculul de pe fluturas si recalululul meu cu 5 zile firma si 5 zile FNUASS cu 75% imi da diferit somajul, CAS, CASS , plus ei au impartit la numarul de zile mai multe din ultimele 6 luni, adica lor le a dat 118 ron/zi brut.

2. CAS, somajul, CASS platit de mine se aplica calculul doar pentru venitul brut obtinut pt zilele lucrate si 5 zile CM platite de angajat sau toata suma de venituri (zile lucrate+10 zile CM) 3. Am avut in aceasta luna si un bonus de 249brut si cand calculez V imposabil care venituri le adun si scad somajul, plus adun CAS, plus adun CASS, plus DP? Multumesc anticipat de raspuns.

Emma Sanchez
 User  Emma Sanchez
a intrebat la 13 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Apr. 2014
Concediul medical se acorda calendaristic si se platesc doar zilele lucratoare, nu si cele libere legal, cum ar fi weekendurile sau sarbatorile legale. Nu are cum sa suporte FNUASS plata unor zile care sunt nepltite prin lege intr-un astfel de caz.

Baza de calcul se stabileste in functie de salariile brute din ultimele 6 luni anterioare si care au stat la baza stabilirii stagiului de cotizare pentru indemnizatia medicala. In calcul intra si indemnizatia pentru concediul medical acordat in decursul acestor 6 luni intra in baza de calcul pentru noul concediu.

Baza de calcul cuprinde toate zilele lucratoare din cele 6 luni anterioare. Pentru concediul acordat in luna martie baza de calcul o reprezinta veniturile din lunile spetembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie si februarie. In total 126 de zile lucratoare. Daca au impartit suma totala la un numar mai mare de zile fata de calculul dvs, nu are cum sa rezulte o baza zilnica mai mare, e ilogic. Baza de calcul zilnica ar fi 113 lei, cred ca aici e o neintelegere.

CASS nu se plateste niciodata pentru indemnizatiile medicale, indiferent cine le suporta. Este prevazut in Codul fiscal si in legea sanatatii acest lucru, precum si in OUG 158/2005.

Pentru primele 5 zile se plateste si contributia la somaj, iar CAS - pensia - se plateste pentru toata indemnizatia medicala. Suma este de asemenea impozabila, cf. Codului fiscal.

Pentru zilele lucrate din luna primiti salariul proportional calculat cu numarul lor. Iar pentru cele de medical primti indemnizatia calculata conform legislatiei aplicabile.

Bonusul intra in calculul salariului brut lunar, pentru zilele lucrate. Nu se calculeaza separata, de sine statator. Practic toate veniturile de natura salariala (salariul de incadrare, bonusuri, prime, sporuri) alcatuiesc salariul brut lunar, iar din acesta din urmase scad contributiile.

Sper sa fi inteles corect, formularea din pacate este putin deficitara.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024