ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se acorda concediul de odihna neefectuat pentru anii 2013-2014?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Avand in vedere lg.12/2015 care abroga doar prevederile art.22 alin.3 din OG 6/2007, astfel incat prevederile art.5 din HG 250/1992, functionarul solicita concediu de odihna dupa aparitia legii 12/2015 aferent anilor 2013 si 2014 in care a fost in incapacitate temporara de munca cu concediu medical.
Angajatorul-institutie publica poate acorda concediu de odihna aferent celor 2 ani de concediu medical sau doar un singur CO asa cum prevede art.5 alin.2 din HG 250/1992, intrucat prevederile art.22 alin.7 din og.6/2007 stipuleaza ca ,, (7) Celelalte prevederi ale HotărÔrii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare, rămÔn ţn vigoare.?


Ani Bob
 User  Ani Bob
a intrebat la 18 Mar. 2015
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2015
Este adevarat ca Legea nr. 12/2015 aduce modificari si completarii art 145 din Codul muncii, dar exista si o hotarare pronuntata de Curtea Europeana de Justitie care a interpretat dispozitiile art 7 din Directiva 2003/88/CE privind organizarea timpului de lucru:
"1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European ┼či a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organiz─ârii timpului de lucru trebuie interpretat ?n sensul c─â nu se opune unor dispozi┼úii sau unor practici na┼úionale potrivit c─ârora un lucr─âtor aflat ?n concediu medical nu are dreptul la un concediu anual pl─âtit efectuat ?ntrÔÇĹo perioad─â de concediu medical.
2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat ?n sensul c─â se opune unor dispozi┼úii sau unor practici na┼úionale care prev─âd c─â dreptul la concediul anual pl─âtit se stinge la expirarea perioadei de referin┼ú─â ┼či/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul na┼úional chiar ┼či ?n cazul ?n care lucr─âtorul sÔÇĹa aflat ?n concediu medical ?n toat─â perioada de referin┼ú─â sau ?ntrÔÇĹo parte din aceasta ┼či incapacitatea sa de munc─â a continuat p?n─â la ?ncetarea raportului s─âu de munc─â, motiv pentru care nu a putut s─â ?┼či exercite dreptul la concediul anual pl─âtit.
3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat ?n sensul c─â se opune unor dispozi┼úii sau unor practici na┼úionale care prev─âd c─â, la ?ncetarea raportului de munc─â, nu se acord─â nicio indemniza┼úie pentru concediul anual pl─âtit neefectuat lucr─âtorului care sÔÇĹa aflat ?n concediu medical ?n toat─â perioada de referin┼ú─â sau ?ntrÔÇĹo parte din aceasta ┼či/sau ?n toat─â perioada de report sau ?ntrÔÇĹo parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut s─â ?┼či exercite dreptul la concediul anual pl─âtit. Pentru calculul indemniza┼úiei men┼úionate, remunera┼úia obi┼čnuit─â a lucr─âtorului, care este cea care trebuie men┼úinut─â ?n perioada de repaus ce corespunde concediului anual pl─âtit, este de asemenea determinant─â."
Hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie pentru instantele din Romania.
Cum anumite prevederi ale HG 250/1992 (durata minima a concediului de odihna sau numarul de zile de conediu de odihna ce poate fi acordat fractionat) contravin, in prezent, actualelor prevederi stabilite prin Codul muncii , acestea au fost modificate implicit.
In conformitate cu prevederile Directivei CE 2003/88, durata concediului medical nu reduce durata concediului de odihna cuvenit (art.7 alin.2) .
Art.148 alin.(2) din Constitutia Romaniei:
?Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.Alte intrebari despre Concedii

Eroare conectare :