ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum se calculeaza zilele pentru depunerea dosarului de indemnizatie?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. sunt mama a doi copii si am trecut dintr un concediu de crestere copil in altul. Conform legii 52 / art. 8 privind Concediul si indemnizatiile pt cresterea copilului, eu trebuia sa depun dosarul 60 de zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la această dată. Data implinirii varstei de 2 ani a primului copil este 20 dec 2013 si data la care am depus dosarul este 5 febr. 2014. daca numaram ca zile lucratoare ma incadrez in 30 de zile, fara cele 4 zile libere prin lege. intrebarea mea este urmatoarea: de ce la dosarul meu se calculeaza aceste zile calendaristic desi in lege nu scrie asa ceva, iar in articolul 15 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor specifica clar ca zilele de depunere sunt lucratoare indiferent de situatii??este posibil ca in doua dosare sa fie numarate diferit zilele...la unul lucratoare si altul calendaristice?? Va multumesc!



Adelina Talpeanu
 User  Adelina Talpeanu
a intrebat la 29 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Apr. 2014
Art. 9 - OUG 111/2010
(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungeşte corespunzător ?n cazul suprapunerii a două sau mai multor situaţii de natură a genera acest drept.

Art. 8 HG 52/2011 modificata prin HG 57/2012
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanta de urgenta.
Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Apr. 2014
Concediul si indemnizatia crestere copilul sunt regelementate de OUG 111/2010, nu prin lege. Acelea sunt normele de aplicare stabilite prin HG 52 / 2011, actualizate prin HG 57/2012. Trebuia sa respectati acel termen ca sa aveti continuitate in acordarea drepturilor. Daca depasiti termenele mentionate, drepturile se vor acorda de la data depunerii solicitarii. Zilele sunt calculate calendaristic si nu lucrator, deci intra si cele de sarbatoare legala, cat si cele de weekend. Nu este vorba de zile lucratoare, in niciun caz. Acolo unde in act normativ veti gasi precizat un X nr. de zile, fara a se preciza tipul lor, atunci este vorba intotdeauna de zile calendaristice si nu de zile lucratoare.

In cazul dvs este vorba de o situatie speciala, de suprapunerea unor drepturi similare si acordarea dreptului la CIC in continuarea celui anterior. Sunt prevederi speciale, iar HG 52/2011 prevede modalitatea de punere in aplicare a OUG 111, nu sunt acte de independente, ci sunt strans legate. Articolul 8 din HG 52 prevede modalitatile de acordare a drepturilor prevazute la art. 9 (2) din Ordonanta, si nu a art. 15 de care amintiti.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Marius Ion alexei delimart Radu Anton Viviana Serni violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024