ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Diferenta concediu de crestere copil 1 an si 2 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
va rog sa ma ajutati in legatura cu diferenta intre concediul de crestere copil de 1 an si cel de 2 ani.
Ce m-ar interesa mai mult ar fi:
1. daca exista o diferentiere intre obligatiile angajatorului, pentru ca am tot auzit ca in situatia optarii pentru 2 ani angajatorul nu este obligat sa pastreze postul, dar nu am reusit sa gasesec nicio lege care sa imi confirme acest lucru.
2. care sunt conditiile in care se primeste stimulentul in cele 2 situatii?

Multumesc.

Adaugata in: Concedii
Cornelia Apetrii
 User  Cornelia Apetrii
a intrebat la 26 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Feb. 2014
Angajatorul are aceleasi obligatii, indiferent de durata CIC pentru care optati, de pana la 1, 2 sau 3 ani, sau daca este vorba de concediu fara plata crestere copil pentru al doilea an. Nu exista diferentiere. Numai in cazul unui contract pe perioada determinata, a falimentului, reorganizarii judiciare sau dizolvarii incetarea poate interveni pe parcursul concediului, cf. Codului muncii. Altfel nu. Iar dupa revenirea din CIC, la fel, conditiile nu difera in functie de durata lui. Ele sunt prevazute in OUG 111/2010.

Art. 49 - Codul muncii republicat, Legea nr. 53/2003
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
..........................
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
..........................
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 25 - OUG 111/2010
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

In privinta stimulentului de insertie insa acordarea se face intr-adevar exista o diferenta. Pentru concediul de pana la 1 an revenirea trebuie sa aiba loc inainte de implinirea acestei varste, iar pentru cel de pana la 1 an reluarea activitatii trebuie facuta dupa varsta de 1 an. Pentru concediul de pana la 3 ani stimulentul se poate acorda oricand pana la 3 ani, in conditiile realizarii veniturilor supuse impozitului pe venit.

Art. 7 - OUG 111/2010
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024