ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Din CCC in concediu fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am nascut in august 2012 si am optat ptr un CCC pe timp de 1 an pentru a beneficia de cei 500 ron. Dat fiind faptul ca nu am cu cine lasa copilul incepand cu august 2013, data la care ar trebui sa revin la servici, intrebarea mea este...pot intra in concediu fara plata pentru 4 luni de zile pana cand copilul va face 1 an si 4 luni sa poata fii primit la cresa? Am acest drept? Din punct de vedere legal ce se poate intampla? Dupa cele 4 luni revin la serviciu. Am dreptul la cei 500 ron pana la 2 ani? Are dreptul angajatorul sa-mi desfaca contractul de munca sau sa-mi gaseasca alte motive? Cu cat timp inainte trebuie anuntat si pe cine , daca as avea dreptul la acest concediu? Va multumesc.

Loredana David
 User  Loredana David
a intrebat la 08 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului loredana David la 12 Feb. 2013
Da, daca indeplineste conditiile de acordare a concediului, el ar trebui sa efectueze o luna asa cum prevede art. 11 din OUG 111/2010.

Chiar daca luati concediul fara plata de 4 luni, nu mai aveti dreptul la stimulent daca reveniti la lucru dupa ce vi se termina concediul de pana la un an, v-am mentionat deja in ce conditii puteti accesa acest drept.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Loredana David
 User Loredana David
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Feb. 2013
Va multumesc ptr raspuns. Doream sa intru in concediu fara plata doar 4 luni dupa implinirea varstei de 1 an a copilului, deci cand el ar fi avut 1 an si 4 luni il dadeam la cresa iar eu reveneam la servici.Intrebarea mea era dc ptr restul de 8 luni ramase pana face copilul 2 anii am dreptul la cei 500 ron in astfel de situatie.? Iar dc as opta ptr revenirea la servici mai devreme de 1 an , asa cum de altfel este si dosarul, tatal mai este obligat sa intre el o luna in ccc?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Loredana David
 User Loredana David
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Feb. 2013
Va multumesc ptr raspuns, dar am specificat...am nevoie de 4 luni din momentul cand copilul face 1 an..si asta ptr al putea da la cresa. Apoi ma reintorc la munca...deci nici decum nu voi sta inca 1 an in concediu fara plata..nu, doar 4 luni.Prin urmare dupa cele 4 luni , abea atunci...., as avea dreptul sa iau acel stimulent de 500 ron ptr cele 8 luni care mi-au mai ramas pana face el 2 ani?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Feb. 2013
Vedeti cu stimulentul ca nu este chiar corect raspunsul. Depinde cum va opta pentru concediul fara plata si cand va reveni la lucru. Revenind dupa un an nu are dreptul la stimulent, in raport cu optiunea pentru concediul de pana la un an.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Feb. 2013
Am sa va rog cand dati articole de lege sa le dati integral si nu fragmentat, daca prin ele subliniati ce redati in textul redactat de dvs. Macar alin (1) din articol:

Art. 22
(1) Perioada ?n care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5,art. 6,art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare ?n vederea stabilirii drepturilor de pensie ?n sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime ?n muncă şi ?n serviciu, precum şi ?n specialitate şi se are ?n vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă ?n raport cu acestea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Feb. 2013
Dna Ganea v-a raspuns la una din intrebari, am sa incerc sa va raspund la restul din ele.

Asadar, daca reluati activiatea dupa ce copilul implineste un an nu aveti dreptul la stimulent. In cazul concediului de pana la un an revenirea trebuie sa aiba loc anterior implinirii varstei de un an de catre copil pentru a primi stimulent. Daca intrati in plata stimulentului si apoi un an si intrati in fara plata pentru crestere copil, stimulentul se suspenda. Va trebui sa anuntati autoritatea care va plateste dreptul privind modificarea intervenita. Insa conform rationamentului descris de dvs nu aveti dreptul la stimulent daca procedati asa cum ati descris.

Referitor la concediere, angajatorul nu are dreptul sa va concedieze pe durata concediului si timp de 6 luni de la revenirea definitiva in unitate, daca nu intervin reorganizarea judiciara, falimentul sau dizolvarea angajatorului in conditiile legii.

De preferat sa il anuntati cu cateva zile inainte macar, ca sa fiti sigura ca primeste cererea si are timp sa o aprope. Evitati astfel situatii de tipul absenta lui de la birou, prea ocupat etc. Legea nu prevede cu cat timp inainte ar trebui sa cereti acest concediu. Il puteti anunta si in timp ce sunteti in crestere copil indemnizat ca doriti sa continuati cu concediul far plata pentru al doilea an.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Feb. 2013
Da, puteti beneficia de concediu fara plata in baza art 6 din OUG 111 DIN 2010.Pe perioada concediului fara plata veti fi asigurata la pensie, sanatate , somaj,etc in baza art 22 din aceiasi ordonanta.La reluarea activitatii puteti dobandi si stimulentul de insertioer pa la cei doi ani ai copilului.
art 6 din OUG 111 DIN 2010actualizata
(1) După ?mplinirea de către copil a v?rstei de un an, cu excepţia copilului cu handicap, persoanele care auoptat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului p?nă la v?rsta de 2 ani.
2) Cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se?nregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.

art 22 (1) Perioada ?n care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5,art.6,art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare ?n vederea stabilirii drepturilor
;;;;;

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024