ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Dupa cate luni lucrate pot beneficia de concediu de odihna?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Sunt angajata cu CIM din 23.03.2014 pe perioada nedeterminata. Astazi, 25.09.2014 m-am decis sa imi depun demisia cu preaviz de 15 zile, conform clauzelor contractului. Incepand cu 15.09.2014, daca imi va accepta demisia, contractul meu va inceta. Mentionez ca in toata aceasta perioada nu mi-am luat nicio zi de concediu. am dreptul la 16 zile pe acest an. Trebuie sa am 6 luni lucrate sa pot beneficia de concediu? Acum, daca sunt in preaviz pot cere contravaloarea zilelor de concediu in bani, sau nici macar nu am dreptul la concediu, dat fiind faptul ca nu am inca 6 luni de munca?
Patronul are dreptul sa imi refuze demisia cu preaviz si sa imi ceara de exemplu sa nu mai vin de maine?
Sper sa ma lamuriti!
Va multumesc!

Alina Nica
 User  Alina Nica
a intrebat la 25 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Nica
 User Alina Nica
a raspuns userului Carmen Laza la 05 Sep. 2014
Da averi, dreptate. 16 zile erau daca stãteam tot anul. 10 zile am intradevar si coincid cu preavizul de 15 zile pt ca asa au dorit patronii. Greu am reusit sa demisionez si cred ca v-ar mira ca si pe mine de altfel motivul pt care initial nu au vrut sa îmi accepte demisia. Mi-au spus ca nu am dreptul la demisie, ca doar patronii, administratorii, asociatii, adicã cei cu functie de conducere iei pot da demisia ca noi, simpli angajati pur si simplu anuntam angajatorul ca de mâine nu mai venim la serviciu. Nu pot sa cred ca încã existã oameni atât de absurzi, pusi sa facã rãu.. Sper sa nu mã trezesc cu surprize in perioada aceasta, pana in 16 când ar trebui sa înceteze contractul de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Carmen Laza
 User Carmen Laza
a raspuns la intrebare la 05 Sep. 2014
va rog sa verificati din nou la cate zile de concediu de odihna aveti dreptul pana ain prezent
verificati in contractul de munca la cate zile aveti dreptul (de obicei 20 sau 21) intr-un an si calculati proportional cu cele 6 luni lucrate-
calculul dumneavoastra de unde reies 16 zile nu cred ca e corect
la 20 zile pe contract (aferent unui an intreg) dumneavoastra ati avea dretul la 10 zile de concediu de odihna
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Alina Nica la 25 Aug. 2014
In primul rand demisia nu necesita acceptul angajatorului. Documentul reprezinta o masura unilaterala de incetarea a contractului de munca exclusiv din initiativa angajatului. Angajatorul are obligatia legala de a inregistra demisia, odata primita. Mergeti cu ea la HR ca sa va dea un numar de inregistrare pe document, sa aveti siguranta ca angajatorul a fost informat privind intentia dvs de a demisiona.

Concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat. Calculul se face prin impartirea nr. de zile de CO din contractul de munca la numarul de luni din an iar rezultatul se inmulteste cu numarul de luni efectiv lucrate. Aveti dreptul la 2 zile de CO pentru fiecare luna lucrata, dreptul se naste insa odata cu semnarea, de catre ambele parti, a contractului de munca.

Zilele de concediu, daca raman neefectuate la data incetarii contractului de munca, se vor plati corespunzator. In cazul in care nu vi se platesc, sumele reprezentand drepturi de natura salariala, depuneti actiune in instanta de judecata. Este singura cale prin care puteti recupera sume salariale neacordate la timp sau cuvenite. ITM poate sanctiona angajatorul pentru nerespectarea legii dar va va trimite tot catre instanta sa va recuperati sumele respective. Dreptul la actiune in instanta se prescrie in 3 ani de la data datoriei, adica de la data la care trebuia sa primiti drepturile salariale impreuna cu sumele reprezentand concediul neefectuat.

Zilele ce concediu pot fi efectuate si in timpul preavizului, pe baza unei cereri aprobate de catre angajator, fara sa va fie afectata durata preavizului, concediului de odihna nefiind perioada de suspendare.

Conform legii, fiecare dintre parti poate renunta la preaviz in cazul demisiei, in conditiile legii. Salariatul poate renunta la preaviz daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale iar angajatorul poate renunta oricand la preavizul demisiei. Ca temei aveti art. 81 din Codul muncii republicat. Nu se aplica aceleasi reguli ca in cazul preavizului concedierii, pe care angajatorul este obligat sa il acorde ca un beneficiu al salariatului.

Calculul indemnziatiei pentru cele 16 zile de CO se face conform formulei de la art. 150 din Codul muncii republicat.

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Nica
 User Alina Nica
a raspuns userului Profesional New Consult la 25 Aug. 2014
pai daca mi l-ar acorda efectiv ar coincide cu perioada de preaviz, e ok asa? cum imi pot calcula cat ar trebui sa iau net pt 16 zile de concediu?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Profesional New Consult
 User Profesional New Consult (Consilier Juridic, Profesional New Consult)
a raspuns la intrebare la 25 Aug. 2014
1. Da, angajatorul poate ca de maine sa va emita decizia si sa nu mai veniti la munca, preavizul este un beneficiu exclusiv al angajatorului;
2. Concediul datorat ar trebui sa va fie platit pe ultimul stat de salariu, asta daca nu vi-l acorda efectiv, aveti dreptul la concediu si daca ati lucrat o luna. Daca nu vi se acorda concediul de odihna si nici contravaloarea acestuia, puteti sesiza ITM.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024