ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Dupa cate zile de la nastere se suspenda contractul de munca?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Sotia mea a nascut in decembrie 2013. Are 2 locuri de munca si pana in prezent a avut doar 3 zile de prenatal si in prezent este in concediu postnatal. Intrebarea mea este urmatoarea: la cat timp dupa nastere trebuie suspendat contractul de munca? Angajatorii pot suspenda contractul la date diferite? Care este durata concediului medical pentru sarcina si lauzire?
Va intreb pentru ca pe adeverinta de venit necesara indemnizatiei de crestere a copilului se trece data inceperii concediului pentru cresterea copilului si nu stiu daca e in regula ca aceasta data sa fie diferita pe cele doua adeverinte de la angajatori.

Va multumesc !

Alex Indrea
 User  Alex Indrea
a intrebat la 05 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Contractul de munca este deja suspendat de drept, ca urmare a intrarii ei in concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie. Dupa finalizarea celui de lauzie, cand va solicita ea concediul pentru crestere copil in scris, se va suspenda pe baza unei decizii pana la implinirea de catre copil a varstei mentionate de sotie in optiunea pentru acordarea acestui concediu.

Concediul medical pentru sarcina si lauzie este de 126 de zile, din care mama are obligatia legala de a efectua minim 42 de zile de concediu de lauzie. Daca doreste sa se intoarca mai devreme de acest termen la lucru angajatorul ii poate refuza solicitarea, incadrandu-se in litera legii fara probleme. (baza legala o reprezinta OUG 96/2003, impreuna cu OUG 158/2005).

Data inceperii CIC trebuie sa fie aceeasi pe ambele adeverinte, altfel s-ar putea interpreta ca realizeaza venituri pe parcursul concediului si al acordarii indemnizatiei, ceea ce nu ar fi in concordanta cu prevederile legii. Insa suspendarea [pentru crestere copil are loc atunci cand ea solicita acest lucru, nu mai devreme si nu mai tarziu. In adeverinta trebuie, care se elibereaza dupa finalizarea concediului de lauzie, trebuie sa apara si aceasta perioada. Fara dovada efectuarii ei, nu poate intra in CIC.

Alte intrebari despre Concedii