ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


este obligat angajatorul sa imi plateasca zilele de concediu neefectuate?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Au trecut deja 2 luni de incetarea contractului de munca cu aceasta firma,iar angajatorul refuza sa imi plateasca zilele de concediu neefectuate.Acestea fiind 23 la numar.Cum pot face angajatorul sa le plateasca??

Multumesc frumos

Catalina Popa
 User  Catalina Popa
a intrebat la 20 Apr. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Petrica Harpa la 28 Apr. 2015
Unde apare in lege ca angajatorul este obligat sa elibereze aceste documente (copii ale documentelor existente in dosarul personal si
copii ale paginilor din registrul electronic) la incetarea contractului de munca?! Acestea se elibereaza daca salariatul solicita acest lucru prin cere, nicidecum la data incetarii obligatoriu.

Carnetele de munca nu mai exista din 2011 si nu se mai fac inscrisuri in ele deci pana la aceata ora ar trebui sa nu se mai afle in posesia angajatorului, asa cum este legal de altfel.

Nicaieri nu este prevazuta obligatia angajatorului de a plati CO fix la data incetarii CIM(sau a lichidarii). Se plateste impreuna cu celelate drepturi salariale ramase neachitate, plus venitul pentru ultima luna lucrata, la data stabilita prin CIM sau RI in acest scop.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2015
Prin actiunarea in instanta a angajatorului.Este un drept care se compenseaza in bani la data lichidarii daca v-a incetat CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Petrica Harpa
 User Petrica Harpa
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2015
Adresativa intai ITM de unde are sediu societatea respectiva va recomand minim de 3 ori ( oricum o sa vi sa raspunda ca este conflict de munca si trebuie sa mergeti sa-i dati in judecata ) . Ulterior va puteti adresa dar numai dupa ce atiprimit raspuns de la ITM catre INSPECTIA MUNCII la : petitii@inspectiamuncii.ro
De asemenea angajatorul trebuie sa va elibereze niste acte dupa incetarea activitatii :
-angajatul trebuie sa primeasca urmatoarele documente :

- decizia de incetare a raporturilor de munca (a CIM)
- nota de lichidare (din care sa reiasa daca partile au datorii neachitate una fata de alta)
- carnetul de munca (daca mai este cazul)
- adeverinta concedii medicale pe ultimele 12 luni
- adeverinta venit pt ultimele 12 luni (in locul fisei fiscale)
- adeverinta de vechime in cadrul firmei respective
-copii ale documentelor existente in dosarul personal;
-copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal al salariatului.

Art. 146 din codul muncii republicat
1 Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
2 Prin exceptie de la prevederile alin. 1, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
3 Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
4 Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Indemnizatia de concediu de odihna trebuie sa fie cel putin egala cu salariul de baza si sporurile cu caracter permanent convenite prin contractul individual de munca'

La incetarea contractului individual de munca , angajatorul are obligatia sa va dea toate drepturile salariale de care beneficiati inclusiv compensarea in bani a concediului neefectuat pe anul in curs sau cel anterior.

Calculul indemnizatiei de concediu de odihna
Art. 150
1 Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
2 Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. 1 din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

...............................................................................................................................................................................................................................................


Conform art. 146 din Codul muncii concediul de odihna se efectueaza ??n fiecare an si conform alin.(4) compensarea ??n bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai ??n cazul ??ncetarii contractului individual de munca. Asadar , la incetarea contractului de munca ( indiferent daca va dati demisia sau sunteti concediat) zilele de concediu neefectuate , corespunzatoare perioadei respective vor fi platite.
Conform legislatiei in vigoare , durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare ( este posibil sa aveti trecute in contractul individual de munca 21 de zile lucratoare( sau mai multe , in niciun caz sub 20 de zile) ;sarbatorile legale ??n care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse ??n durata concediului de odihna anual.
Modul de calcul a zilelor de concediu este ,in principiu, urmatorul:
20 zile lucratoare ( concediu anual) / 12 (nr de luni intr-un an)= 1.66 x 4 (numarul de luni lucrate - aprilie ) = 6.66 - adica 7 zile lucratoare de concediu odihna aferente anului 2012 ( de la 01.01.2012)
Pe perioada preavizului puteti sa efectuati zilele de concediu neefectuate aferente perioadei lucrate , deoarece conform art. 81 din Codul muncii aliniatul (5) pe durata preavizului contractul individual de munc?? continu?? s?? ????i produc?? toate efectele.


................................................................................................................................................................................................................................................

Da concediul de odihna daca nu este efectuat se compenseaza in bani . Se calculeaza in functie de salariu si zilele de de care beneficiezi se face de catre serviciul de contabilitate in momentul lichidarii .

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicusor Fcdb la 21 Apr. 2015
Mergeti la Casa de Pensii, ei le elibereza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Doina Badea la 21 Apr. 2015
Drepturile de natura salariala se platesc la data stabilita prin RI si CIM in acest scop, si nu la data incetarii CIM. Nu este nicaieri prevazuta aceasta obligatie a angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2015
Puteti solicita aceste drepturi salariale restante in termen de 3 ani de la data la care erati indreptatita sa le primiti.
Notificati in scris angajatorul, printr-o notificare transmisa prin scrisoare cu confirmare de primire acordandu-i un termen in care sa va plateasca drepturile banesti restante.
In situatia in care angajatorul nu se conformeaza, il actionati in judecata, la sectia litigii de munca a tribunalului in raza caruia domiciliati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Nicusor Fcdb
 User Nicusor Fcdb
a raspuns userului Doina Badea la 20 Apr. 2015
Buna ziua!
De unde elibera un cupon de pensie ,daca l-am pierdut?
Se poate?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Doina Badea
 User Doina Badea
a raspuns la intrebare la 20 Apr. 2015
Angajatorul este obligat sa plateasca aceste zile de CO neefectuate in momentul in care CIM inceteaza.

Alte intrebari despre Concedii