ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


ICC


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt cadru didactic la Bacau. CIM este suspendat din 1 septembrie 2012 pana in 31 august 2013 din motive personale. Am plecat in Timisoara, iar in perioada 12 decembrie 2012 - 30 iunie 2013 am avut CIM cu timp partial (plata cu ora). Intre timp am ramas insarcinata, data nasterii urmand sa fie la jumatatea lunii ianuarie 2014. Stiu ca legea spune ca as beneficia de ICC doar daca am realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni. Desi CIM cu timp partial a fost pana in data de 30 iunie 2013, in luna iunie nu am avut ore la plata cu ora. In OUG 111/2010, art. 2, alin. (5), lit. (j) se mentioneaza: "se afla in perioada de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata si inceperea unui alt contract de munca pe perioada determinata, asa cum este aceasta definita de legea 53/2003-Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare". In cursul acestei luni ar urma sa ma angajez pe perioada determinata cu un CIM cu timp partial.

In aceste conditii, pot beneficia de ICC? Sincer va spun ca nu stiu cum sa interpretez aceasta litera a articolului 2 din OUG 111/2010. Mi-ar fi de mare ajutor raspunsul dvs.

Va multumesc mult. O zi placuta!

Anca Ciobanu
 User  Anca Ciobanu
a intrebat la 15 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anca Ciobanu
 User Anca Ciobanu
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Iul. 2013
Imi cer scuze, m-am exprimat necorespunzator prin vechime in munca. Am vrut sa exemplific faptul ca nu conteaza de cat timp este angajata o persoana, ci de acele 12 luni anterioare nasterii in care sa realizeze venituri.
Din pacate nu ma incadrez in nici una dintre situatii. Desi contractul pe perioada determinata a fost pana pe 30 iunie, in luna iunie nu am avut venituri deoarece sistemul de invatamant romanesc nu plateste asistarea la examenele cu studentii. M-am resemnat deja.
Dar pentru ca tot ati adus in discutie somajul, as vrea sa va adresez o ultima intrebare. Am un alt CIM pe perioada nedeterminata care a fost suspendat din sept. 2012-august 2013 deoarece a trebuit sa ma mut in alt oras. In acest timp nu am reusit sa gasesc un job permanent, iar in luna august va trebui sa fac lichidarea la unitatea unde am CIM suspendat deoarece nu mai am dreptul la intreruperi. Lichidarea se considera a fi imputabila mie si astfel nu voi beneficia de ajutorul de somaj? Mentionez ca din sept. 2011 pana in august 2012 am lucrat in strainatate. Aceasta perioada s-ar lua in considerare la calculul ajutorului de somaj? Faptul ca m-am mutat in alt oras m-ar ajuta sa pot obtine ajutorul de somaj chiar daca am lichidat CIM? In toate aceste conditii as avea vreo sansa sa beneficiez de somaj? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Anca Ciobanu la 17 Iul. 2013
Pentru copil se acorda alocatia de stat, indemnizatia este un drept al parintelui si nu un venit pentru copil. Ea se calculeaza in baza veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, nu are nicio legatura cu vechimea in munca. La somaj sunt 12 luni din 24 si se tine cont de vechime, deci exista beneficii acordate in acest sens. Dar aici vorbim de indemnizatie crestere copil si conditiile sunt destul de clare in lege. Din pacate nu aveti ce sa faceti. Daca in acea luna ati avut venit pentru care s-a platit impozit sau o puteti acoperi cu una din perioade asimilate conform legii, atunci nu aveti de ce sa va faceti probleme. Vedeti art. 2 din OUG 111/2010, acolo sunt redate conditiile de acordare. Il puteti consulta si aici http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anca Ciobanu
 User Anca Ciobanu
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Iul. 2013
Va multumesc pentru lamurire. Am incercat sa ma agat de orice fel de posibilitate de a beneficia de ICC. Mi se pare ironic ca o persoana care lucreaza, de exemplu, 20 de ani intr-o firma si i se restructureaza postul, urmand sa se angajeze dupa doua luni la o alta firma, sa piarda dreptul la ICC pentru o luna de contributii neachitate, iar o persoana angajata de 1 an si o luna sa poata beneficia de ICC. Dar, unde e lege nu e tocmeala ... acea indemnizatie oricum este folosita pentru copil si nu in scop personal. Macar daca ar fi fost 12 luni din 24 sau 36 de luni lucrate. Oricum multumesc inca o data pentru rabdare si amabilitate. Toate cele bune!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Iul. 2013
Acel articol prevede ca la data solicitarii concediului si indemnizatiei aferente, deci dupa ce ati nascut, va aflati in cele 3 luni de la incetarea unui contract incheiat pe perioada determinata si inceperea unui nou raport de munca. In cazul dvs este un concediu fara plata anterior care va afecta acordarea indemnizatiei pentru crestere copil. Deci daca nu aveti cele 12 luni consecutive si nu sunt acoperite de perioade asimilate, nu primit acest drept, dar beneficiati de concediu pentru maternitate de sarcina si lauzie.

Alte intrebari despre Concedii