ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

In 2015 mai am dreptul la CO neefectuat in 2013?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In cazul in care am 12 zile de concediu de odihna neefectuat din 2013, si 21 zile neefectuate in 2014, in anul 2015 am dreptul si la aceste 35 zile din urma?
Sau nu mai am dreptul la zilele de CO neefectuat in 2013 pentru ca nu le-am efectuat pana la sfarsitul anului 2014 conform legislatiei anterioare?

Cum se aplica modificarea Codului Muncii conform careia angajatorul este obligat sa acorde CO neefectuat intr-o perioada de 18luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual? Se aplica la zilele CO cuvenite din 2015 sau si pentru cele neefectuate pana la acest moment?

Va multumesc.

Adaugata in: Concedii
Alecsandra Ion
 User  Alecsandra Ion
a intrebat la 28 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Caluian Cristina
 User Caluian Cristina (Legal Advisor, HEINRIG IMPEX)
a raspuns la intrebare la 29 Ian. 2015
Daca salariatul nu efectueaza concediul de odihna pentru anul la care are dreptul, poate solicita acest drept in termenul general de presctiptie de 3 ani. Termenul actual de 18 luni ca si cel anterior, nu este un termen de decadere al salariatului din dreptul la concediul de odihna garantat de lege. Termenul de 18 luni este un termen care are rolul de a limita abuzul angajatorului de a prelungi la nesfarsit acordarea in natura a concediului. Nu inseamna ca daca au trecut cele 18 luni, salariatul si-a pierdut dreptul la concediu. Din pacate, daca angajatorul nu acorda totusi acest drept, salariatul trebuie sa promoveze actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a-si valorifica dreptul la concediu. Daca salariatul nu promoveaza actiune in termen de 3 ani de la data la care i se datora concediul, atunci acest drept nu va mai putea fi valorificat nici macar prin interventia instantei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 29 Ian. 2015
Concediul de odihna este un drept garantat dar si o obligatie asalariatului de a-l efectua in perioada programata.Regula este de a se efectua in fiecare an.Se poate efectua in anul urmator in cazurile prevazute de lege sau contractul colectiv de munca. Situatiile in care se poate acorda si in urmatoarele 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediu de odihna sunt : concediul nu aputut fi efectuat din motive medicale, ca urmare a prioectelor in care a fost implicat salariatul, ca urmare a detasarii chiar inainte de data efectuarii concediului programat sau participarea la cursuri de pregatire profesionala.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024