ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatia concediu de maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am tot citit peste tot tot felul de informatii si nu am gasit un raspuns foarte clar la problemele mele. Prin urmare va rog sa ma ajutati in urmatoarele probleme.
Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie 2014. Au intervenit niste proiecte in luna iunie si iulie 2014 si am fost nevoita sa imi fac un PFA. Am inteles ca se iau in calcul si veniturile obtinute pe PFA, la baza stabilirii indemnizatiei pentru cresterea copilului. In paralel sunt angajata si cu CIM. Prin urmare intrebarile mele sunt:
1. Se iau in calcul aceste venituri obtinute in luna iunie si iulie 2014, pe baza declaratiei de venituri estimate, si pentru care am platit in avans impozitul (16%), CAS-ul (5.5%)? Daca da, ce venituri se iau in calcul - nete (dupa deducerea CH) sau brute?
2. Pe langa aceste contributii mai trebuie sa platesc si o contributie de 0.85%? Am inteles eu bine?Daca, da, acesta se rapoarteaza la total venituri nete?
3. Toate aceste contributii trebuie platite 100% inainte de depunerea dosarului, sau pot fi platite esalonat?
4. Daca voi naste la inceputul lui septembrie, cand trebuie sa suspend PFA-ul?

Va org foarte mult sa ma ajutati cu aceste informatii, fiindca am 2 saptamani de cand citesc tot felul de bloguri si site-uri cu informatii partiale, si nu gasesc o varianta completa ca raspuns la problemele mele.

Va multumesc foarte mult. Oana

Oana Luchian
 User  Oana Luchian
a intrebat la 29 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Iun. 2014
Pentru indemnizatie se vor lua in calcul si veniturile obtinute ca PFA in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Cele pe care le-ati declarat, dar in forma lor neta. Pentru ca indemnizatia crestere copil se calculeaza in baza veniturilor nete realizate, nu a celor brute. Cat timp ati platit impozit pentru acele venituri, ati si realizat sumele declarate, si se pune problema ca la declararea lor anul viitor sa apara ca sunteti cu venituri zero, atunci le luati si pe ele in calcul fara probleme.

Contributia de 0,85% nu este obligatorie, ea se plateste pentru a beneficia de concedii si indemizatii medicale. In situatia de fata va va ajuta la acordarea concediului de maternitate pentru sarcina si lauzie. In calitate de PFA va trebui, daca doriti sa platiti aceasta contributie, sa incheiati contract cu CNAS. Fiind deja salariata, angajatorul va plateste contributia in discutie, ceea ce inseamna ca veti beneficia de concediul pentru sarcina si lauzie fara nicio problema. Dupa finalizarea concediului de lauzie obligatoriu veti putea solicita concediul pentru crestere copil si indemnizatia lunara.

PFA-ul il suspendati inainte sa depuneti dosarul pentru indemnizatie crestere copil. Pentru ca in el va trebui sa includeti dovada suspendarii activitatii. O puteti face si cu cateva zile inainte de a finaliza concediul pentru lauzie.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024