ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatia de concediu maternitate si crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

in situatia in care am efectuat cele 21 de zile de concediu de odihna prevazute pentru 2014 in cursul lunii ianuarie, dar nu voi mai lucra in cursul anului 2014 ( am continuat cu concediu medical de boala dupa care voi primi concediu prenatal, postnatal si voi solicita concediu de crestere copil pe 2 ani) va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarele intrebari:
- voi restitui indemnizatia de concediu de odihna pentru 2014 sau zilele de concediu se vor compensa la intoarcerea la serviciu (nu mai am concediu in anul acela)? In ce moment poate sa-mi ceara societatea restituirea indemnizatiei?
- in cazul in care voi restitui indemnizatia primita in luna ianuarie 2014 cum ma va afecta la calculul indemnizatiei pentru concediul prenatal/postnatal si de crestere copil? Se considera ca din ultimile 6 luni numai 5 sunt cu venituri?
- in cursul lunii ianuarie 2014, perioada de concediu de odihna, se plateste asigurarea la casa de sanatate?

Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavostra!

Mariana Dumitru
 User  Mariana Dumitru
a intrebat la 07 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Feb. 2014
In cazul de fata poate fi influentata, atat timp cat persoana va intra in CIC in decursul anului si nu in ultima zi din an, de exemplu, suspendarea va avea efecte asupra CO anual. Deci se va face regularizare si in cazul doamnei, nu vad de ce nu. CIC este suspendare a CIM la fel ca exemplele date de dvs prin care se modifica durata CO anual acordat.
Retinerea se va face dupa ce ea revine din concediu, asta este de la sine inteles. Dar se face regularizare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Feb. 2014
Completare.Se fac si regularizari anuale ale acestui drept dar pentru situatiile in care durata concedului de odihna din cursul anului este influientata de tipul lucrat in timpul anului.
Sa vin cu un exemplu.Daca un salariat a efectuat concediu de odihna integra sa spunem in luna iulie ca apoi sa intre in concediu fara plata sau sa lipseasca nemotivat sigur va fi nevoit sa restituie indemnizatia de concediu de odihna necuvenita.
Deci in cazurile in care sunteti si dvs. nu se face regularizarea la sfarsitul anului.Este adevarat ca se practica mai putin acordarea concediului de odihna in avans cunoscandu-se situatia in care urmeaza sa intrte salariatele.De regula acest drept se da sa spun asa pas cu pas.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Mariana Dumitru la 09 Feb. 2014
Nu se va restitui indemnizatia de concediu de odihna.Aceste regularizari se fac numai la incetarea CIM ceea ce nu e cazul dumneavoastra.In astfel de cazuri la reluarea activitatii dupa CIC nu mai aveti dreptul la concediu de odihna in anul reluarii activitatii dupa CIC
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Dumitru
 User Mariana Dumitru
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Feb. 2014
Va multumesc frumos pentru raspunsul dvs!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Feb. 2014
Pentru anul 2014 aveti dreptul la concediul de odihna pana la intrarea in concediul pentru crestere copil, asta in cazul in care ar urma sa se intample acest lucru in decursul anului. Daca intrarea in CIC va avea loc in anul urmator, atunci nu este nevoie sa restituiti nimic, dar daca ati efectuat in avans toate cele 21 de zile si se constata la sfarsitul anului ca nu vi se cuveneau toate vi se va solicita de catre angajator suma aferenta numarului de zile de CO efectuate in mod necuvenit. Cel mai probabil aceasta restituire va avea loc inainte sa intratiti in CIC, printr-o recalculare, astfel incat la indemnizatia crestere copil sa nu apara probleme.

Pe viitor, evitati astfel de masuri ca sa nu fiti pusa in situatia ce a restuti sume.

Referitor la concediul medical, acesta nu este afectat de durata CO si nici cel pentru crestere copil. Concediul de odihna se plateste la fel ca orice alta perioada lucrata, nu va afecteaza drepturile salariale si nici stagiile de cotizare sau vechimea. Nu reprezinta suspendare a contractului de munca, ci drept efectuat in natura recunoscut prin lege.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024