ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatie concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am o rugaminte la dumneavoastra, sora mea este angajata la o firma, in functia de lucrator comercial, din data de 29.08.2011. Este insarcinata in aproximativ sase luni si jumatate, si dupa cum am facut noi calculele, tinand cont si de data aproximativa a nasterii spusa la ecografie, ar trebui sa nasca cam pe la inceputul lui august 01-05 august 2012.
Rugamintea este sa ne indrumati cumva, cum sa facem sa beneficieze si ea de concediul pentru crestere copil, dupa calculele noastre i-ar mai trebui o luna ca sa beneficieze de CCC, deoarece eu stiu ca trebuie sa ai cotizate 12 luni inainte de data nasterii copilului.
Am inteles de la cineva ca se poate plati la casa de sanatate pentru luna lipsa.
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, deoarece este pacat pentru o luna sa nu beneficieze de acest drept, daca se poate face ceva sa incepem din timp.
Va multumesc frumos!

Adaugata in: Concedii
Adriana Pelcaru
 User  Adriana Pelcaru
a intrebat la 17 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Pelcaru
 User Adriana Pelcaru
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Iul. 2012
Ei i s-a oprit impozit si pe luna august 2011, chiar daca a avut doar 3 zile lucrate (29, 30 si 31.08). Am vazut in fisa fiscala. Ii este de ajutor acest lucru, in cazul in care ar naste pe 01 august 2012?
Multumesc mult.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Pelcaru
 User Adriana Pelcaru
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Mai. 2012
Buna ziua, inca ceva ce am mai aflat, a lucrat inainte de 29,08,2011 in Spania si mi-a spus ca a avut contract, a spus ca o sa-mi dea niste date mai amanuntite cand o sa ajunga la mama in provincie sa-si ia actele, dar ceva de genul cum sunt la noi zilierii pentru ca se duceau la cules de piersici. Oricum nu stim cum am putea face, ea are contractele dar nu cred ca a avut si in august s-ar putea in iulie, numai ca ei au fost platitiii platea pe card mai tarziu fata de ziua pe care o lucrau. Din cate mi-a spus ea ar fi fost platita in august pentru luna iulie, ceva de genul.
S-ar putea cere cumva o hartie acolo, sau daca a avut contract , statul respectiv nu cumva a trimis catre statul roman veniturile realizate pe teritoriul lor?
Adica se poate vedea aici la Administratia financiara daca a realizat venituri pe teritoriul altei tari din UE? A avut o hartie care tinea loc de buletin, o facuse pe domiciliu unei femei careia i-a avut grija de copil. Va rugam sa ne indrumati unde am putea sa ne interesam de acest lucru.
Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Pelcaru
 User Adriana Pelcaru
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Mai. 2012
Nu a mai lucrat inainte de 29.08.2011, a beneficiat de somaj dar cu multe luni in urma iar de cand a terminat somajul nu a mai lucrat.
Nefericirea este ca nici cel cu care este in concubinaj nu a avut contract de munca. A lucrat pe la cineva vreo 5 luni dar nu l-a platit deloc, ca nu are bani acum, ca ii da luna viitoare cand ii intra niste bani si tot asa pana cand s-a hotarat sa plece pentru ca lucra pe degeaba.
Pana la urma nu exista nicio varianta sa plateasca din urma, nu?
Este pacat ca pentru o luna de zile lipsa sa nu poti beneficia de acest concediu, pentru ca pana la urma banii se duc mai mult pentru copil.
Multumesc frumos.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
Intr-adevar, ca sa poata beneficia de concediu crestere copil insotit de indemnizatie ar trebui sa aiba 12 luni stagiu de cotizare. Insa acest stagiu nu are legatura cu contributia la sanatate. El se stabileste in functie de impozitul de 16% platit in ultimele 12 luni anterioare nasterii pentru veniturile profesionale realizate. Va lipseste intr-adevar o luna. Daca insa inainte de data de 29.08.2011 a mai lucrat in alta parte, atunci este ok. De asemenea, daca naste pe data de 5 august, verificati cu cei de la Primarie sau Directia de Asistenta sociala daca se poate face uz de art. 4 alin. 2 din OUG 111/2010 actualizata.

Art. 4
3 Prin excep??ie se accept?? ca de cel mult 3 ori frac??iunea de lun?? s?? fie constituit?? dintr-un num??r mai mic de zile lucr??toare dec??t cel prev??zut la alin. 2.

Daca naste pe data de 01 august atunci cu siguranta nu se va aplica aceasta prevedere.

Daca sora dumneavoastra nu a mai lucrat deloc inainte de 29.08.2011 dar a facut parte din categoriile asimilate de OUG 111/2010 drept stagii de cotizare.

In cazul in care stabiliti ca intr-adevar nu poate beneficia de concediu crestere copil cu plata indemnizatiei tatal poate solicita acest drept daca indeplineste conditiile stagiului de cotizare, dupa efectuatea de catre mama a concediului de lauzie.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024