ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o clarificare vis a vis de indemnizatia de crestere copil.

Din cate am inteles de la bun inceput tatal este obligat sa isi ia o luna de concediu. Daca acest lucru nu este posibil atunci se pierde 1 luna din cadrul indemnizatiei mamei. Sau exista posibilitatea ca tatal sa renunte la acest drept astfel incat sa beneficieze mama de concediul complet?

Totodata, dosarul de indemnizatie se poate depune abia dupa incheierea concediului postnatal (dupa 42 zile). Asta inseamna ca de fapt mama beneficiaza doar de 9 luni si jumatate de indemnizatie (asta dc se scade luna de concediu a tatalui si 1 luna si jumatate postnatalul)?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
Elena Toader

Elena Toader
 User  Elena Toader
a intrebat la 08 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elena Toader la 09 Oct. 2013
Nu, nu se poate, cele doua perioade nu se cumuleaza. Tatal poate intra in CIC imediat dupa nastere daca mama nu indeplineste conditiile de acordare a concediului de maternitate, neintrand astfel in posnatal. Altfel tatal poate intra in CIC doar dupa ce mama finalizeaza postnatalul, insa nu mai devreme de cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Toader
 User Elena Toader
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Oct. 2013
Multumesc frumos pentru clarificari. Mai am o intrebare, daca se poate.

Tatal poate sa solicite indemnizatia de crestere copil imediat dupa nasterea copilului, iar mama sa fie in postnatal in acelasi timp?

Multumesc mult.

O zi frumoasa,
Elena Toader
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Oct. 2013
Acea prevedere se aplica numai daca nasterea are loc dupa data de 1 martie 2012 si daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC. Dreptul nu este transferabil, ceea ce inseama ca daca al doilea parinte nu efectueaza minim o luna din totalul CIC solicitat de celalat, indeplinind conditiile de acordare, se va retine indemnizatia aferenta unei luni din totalul perioadei. In luna respectiva parintele care a optat pentru CIC fie itnra in CFP la cerere fie revine la lucru.

Concediul crestere copil se acorda pana la implinirea varstei de un an, doi sau trei pentru copilul cu handicap. Legea nu prevede ca perioada lui este neaprat de un an, doi sau trei.

Se poate acorda direct de la nastere daca mama nu indeplineste conditiile de acordare a concediului de maternitate pre si postnatal. Altfel acordarea lui este posibila numai dupa finalizarea concediului postnatal.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024