ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Indemnizatie crestere copil nou nascut


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Doresc un raspuns la urmatoarea sitatie : dupa cele 126 zile de concediu de maternitate ale mamei, tatal doreste sa depuna dosarul pentru indemnizatie crestere copil si mama copilului doreste sa solicite de la angajator inca 2 luni de concediu fara plata, urmand ca dupa aceasta data sa se reintoarca la munca. Tatal poate solicita aceasta indemnizatie dupa cele 126 de zile de maternitate sau trebuie sa astepte efectiv intarcerea mamei la serviciu (dupa cele 2 luni de concediu fara plata; specific ca tatal este nevoit sa solicite CIC si nu mama). Multumesc.

Gabriel Mart
 User  Gabriel Mart
a intrebat la 18 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Iul. 2014
Cele doua luni de concediu fara plata acordate dupa efectuarea concediulul pentru sarcina si lauzie nu au niciun fel de impact asupra dreptului mamei la concediul pentru crestere copil si a indemnizatiei lunare. Asa cum v-a spus si dna Iancu, daca in cele 12 luni anterioare datei nasterii, in calculul carora intra si perioada de concediu prenatal din totalul celor 126 de zile, mama realizat venituri profesionale impozabile sau asimilate asa cum prevede art. 2 din OUG 111/2010, atunci are dreptul la CIC si indemnizatie lunara.

Mai mult, daca ambii parinti au aceasta conditie indeplinite, al doilea parinte are obligatia de a efectua cel putin o luna din durata totala a CIC solicitat de primul, in caz contrar statul retinand indemnizatia aferenta unei luni din totalul perioadei de concediu. Baza legala este art. 11 din OUG 111/2010.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 18 Iul. 2014
Daca mama a beneficiat de concediul de maternitate si nu indeplineste conditia realizarii veniturilor timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii pentru a solicita concediu crestere copil (CCC), acesta poate fi solicitat de catre tatal copilului care indeplineste conditiile cerute de lege.
Concediu crestere copil va fi acordat tatalui numai din cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului.
In cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile legale pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
In concluzie, solicitarea tatalui de nu este conditionata de cele doua luni de concediu fara plata ale mamei.

Alte intrebari despre Concedii