ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatie de maternitate de la 2 angajatori


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
luna aceasta, dupa ce voi naste, voi intra in concediu de maternitate (cel de 126 zile conform legii). Intrucat am realizat venituri de la 2 angajatori si stiu ca orice venit pentru care s-au platit toate taxele si impozitele catre stat intra in calculul indemnizatiei de maternitate, as vrea sa stiu daca la cel de al 2 lea angajator ar trebui sa duc concediu medical original (de la medicul de familie) sau o copie conform cu originalul? (originalul il voi duce la primul angajator unde am venituri mai mari). Apoi cum se va calcula indemnizatia de maternitate? Fiecare angajator in parte va calcula aceasta indemnizatie? Daca in una din ultimile 6 luni, de exemplu in decembrie, venitul brut de la primul angajator+ venitul brut de la al doilea angajator a depasit plafonul de 10200 RON (12 salarii minime brute pe economie), cel de al doilea angajator va mai lua in calcul venitul brut pe acea luna (daca nu il ia in calcul, atunci pe acea luna nu se va depasi per total plafonul de 10200).
Va multumesc in avans pentru lamuriri.

Elena Toma
 User  Elena Toma
a intrebat la 15 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Mar. 2014
In calculul concediului medical pentru maternitate nu intra orice venit pentru care s-au platit toate taxele catre stat, ci numai acelea pentru care s-a platit contributia pentru concedii si indemnizatii medicale, cei 0,85% prevazuti de OUG 158/2005. In cazul veniturilor de natura salariala, obtinute in baza unui contract individual de munca, aceasta contributie se plateste in mod obligatoriu.

In caz cumulului de functii concediul medical este platit de ambii, angajatori, astfel:

OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005- privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 33 Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va inscrie ?Conform cu originalul? si se va aplica stampila unitatii, parafa si semnatura medicului prescriptor, precum si, dupa caz, parafa si semnatura medicului sef de sectie, in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii platitori au obligatia respectarii prevederilor art. 1

Fiecare angajator va calcula indemnizatia in baza veniturilor realizate la el in cele 6 luni anterioare celei in care intrati in maternitate, nu si a celor de la al doilea angajator, realizate simultan. Doar daca aveti de exemplu, o luna lucrata la un angajator si restul de 5 la celalalt atunci se vor lua in calcul veniturile astfel realizate la fiecare dintre ei.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024