ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie de maternitate & pfa


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Eu sunt angajata cu carte de munca de aproape 8 ani la actualul loc de munca unde am si cotizat cu toate cele necesare la stat.

Acum 3 ani mi-am deschis in paralel si un PFA cu obiectul de activitate comert. Aici nu am cotizat cu nimic, decat impozitul pe profit.

Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc pe 1 oct 2012.

Intrebare: daca am cotizat la sursa 1 si nu am cotizat la PFA, ca sa primesc indemnizatia pe 1 sau 2 ani postnatala,  este obligatoriu sa inchid sau sa suspend PFA-ul?

Nu inteleg de ce ar trebui sa fie obligatoriu...eu de ce as mai fi cotizat la sursa 1 daca nu primesc nimic pentru asta? Nu mi s-ar parea deloc corect! E ca si cum cotizezi pentru pensie toata viata si nu primesti pensie pentru ca ai o casa pe care o inchiriezi....

Multumesc mult de raspuns!

Artemis

Diana Marin
 User  Diana Marin
a intrebat la 18 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2012
Pentru PFA nu se plateste impozit pe profit ci pe venit, este cel de 16%. Ar fi trebuit si pe PFA sa platiti contributiile obligatorii, legea nu prevede ca acestea ar fi obtionale. Aveti grija sa nu intampinati probleme pe viitor din acest motiv.

Referitor la indemnizatie si sistare PFA, perioada in care veti beneficia de indemnizatie crestere copil nu aveti voie sa realizati venituri supuse impozitului. Daca pe perioada concediului si a acordarii indemnizatiei incepeti sa beneficiati de venituri profesionale supuse impozitului atunci indemnizatia pentru crestere copil se va suspenda automat. Astfel ca bine ar fi sa suspendati PFA pe perioada in care veti primi indemnizatie. Pentru ca indemnizatia pentru crestere copil se acorda in functie de impozitul pe venit platit, apare aceasta conditie de a nu realiza venituri supuse impozitului pe perioada concediului.

Daca ati platit impozit de 16% pentru venitul obtinut ca PFA atunci la stabilirea indemizatiei se va lua si acesta in considerare. Se face o medie a veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, la care se aplica o cota de 75%.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024